SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Teljes szövegű keresés

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Egy kicsit személyes megtámadtatásnak - bár nem ez volt benne - éreztem azt a megjegyzést, hogy a kamara felügyelete kérdését nem a népjóléti miniszternek, hanem a belügyminiszternek a múltban adták.
Szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy 1936-ban az orvostársadalom felügyelete, vagyis állami irányítása a belügyminiszter kezében volt, ott egy államtitkárság intézte az egészségügyi ügyeket. Pontosan ezért került most is ide a felügyelet, ami nem teljesen saját szándékaim vagy számíze szerint van.
Nincs alkupozíció a kamara és a Népjóléti Minisztérium között, alkupozíció a társadalombiztosítás és a Kamara között lesz valójában, tehát ilyen értelemben nem ellentmondás a felügyelet kérdése és az alkupozíció kérdése.
Azt gondolom egyébként, hogy az egyetértési jog több annál, mint amit a képviselő úr említett. Az egyetértési jog valójában a vétójognak egy, a jogrendünkben megszokott formája, következésképpen ha az egész orvosi világra vonatkozó jogszabályalkotásnál egyetértési jogot adnánk, adna a tisztelt Országgyűlés a Magyar Orvosi Kamarának, akkor adott esetben megakadályozható lenne az ilyen irányú jogalkotás, amit, azt hiszem, hogy a világ egyetlen parlamentje sem szokott kiengedni ilyen értelemben a saját kezéből. Ez van a háttérben.
Ha az a jogértelmezés ülne, amit a képviselő úr felvezetett, akkor természetesen ilyen jellegű jogosítványokat lehet adni, de a mi értelemezésünkben a véleményezési jog jelenti ezt, ahol igenis, le kell ülni, és meg kell véleményeztetni mindazokat a kérdéseket, amelyekről szó esik, ki kell kérni a véleményét, és minden normális esetben ez megvitatást jelent.
Tehát így értsük ezeket a dolgokat. Egyébként pedig nemcsak képviselő úrnak, hanem az összes többi hozzászólónak köszönöm a felvetett gondolatokat. Azt hiszem, hogy a törvény sokkal érettebb állapotban van, minthogy a visszavonásáról gondolkodhassunk, hiszen ahogy hallottuk az előbb is, óriási munka és óriási igyekezet volt amögött, hogy ez a törvény megszülessék.
Azt remélem, hogy a különböző felvetett gondolatokat csokorba lehet szedni, és a megvalósítható részét meg is lehet valósítani, még a módosítványok kezelése során. Köszönöm, hogy a késői órát is figyelembe véve, ennyien figyelmükkel tisztelték meg ezt a törvényt. (Taps.)
(20.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem