DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke:
DÁVID IBOLYA, DR. az ügyrendi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Röviden szeretnék — csak a mai vitára — néhány észrevételt tenni:
Én híve vagyok a vitának, az észérvek harcának, és — ahogy Babits sokkal szebben mondta, mint én: híve vagyok a harcnak, az észérvek harcának a vak erők felett. A mai vita néhány hozzászólása arról győzött meg engem, hogy a vak erőkkel szemben lehetetlenség vitát folytatni — ilyen kategória az én szememben az önsajnálat, a mögélátás és a gyanakvás. Ezekkel szemben képtelenek vagyunk érveket felhozni.
Engedje meg, elnök úr, hogy kitérjek arra: magam is egyetértek azokkal a felszólalókkal, akik azt mondják, hogy korábban kellett volna ezt a Házszabályt meghozni; egyetértek azokkal is, akik egész demokráciánk korábbi megszületését próbálják bizonyítani, mert ezzel szemben nincsen érvünk. Viszont tudomásul kell vennünk, hogy egy folyamatos munka mellett most született meg a javaslat. Hangsúlyozom: folyamatos munka mellett.
Nyilvánvaló, hogy szakmai és politikai értelemben biztos ennyi volt a kihordási idő. De, ahogy ezt Varga János képviselőtársam elmondta: '92 tavaszán megküldtük a képviselőknek észrevételre; 1993 első hónapjaiban megküldtük ismételten — és ez már a csomaganyag volt — a képviselőknek észrevételre. Meg is beszéltük, a frakciók hozták álláspontjaikat a bizottsági ülésekre — tehát ez egy folyamatos munka eredménye volt.
Minden képviselőnek jogában áll a jegyzőkönyveket megnézni, a jegyzőkönyveket kikérni. Én azt tartom szomorúnak, hogy olyan dolgokról vitatkozunk itt, amivel kapcsolatban minden képviselőnek lehetősége van arra, hogy menézze a jegyzőkönyveket.
Én elhoztam magammal néhányat . (Papírokat mutat fel.) ., amelyek az 1992. szeptember 23-ai jegyzőkönyvből való kivonatok. A Házszabállyal kapcsolatosan: szűrési technika az önálló indítványok esetén . Ebben volt, amit Szabó Lukács képviselő úr hiányolt: a távollét szankcionálása is. (Rózsa Edit: Közben már elment.) Ha a képviselők többsége a bizottságban úgy nyilatkozott, hogy a frakciója nem támogatja a távollét szankcionálását, akkor a Ház idejét elvehetjük ugyan azzal, hogy itt vitatkozunk rajta, de érdemi munkát nem tudunk végezni.
Amit ebben a csomagban összefoglaltunk, ezek olyan javaslatok voltak, amiknek van esélye. Nem a kívánságaink voltak — mert a kívánságaink ennél sokkal-sokkal nagyívűbbek lettek volna —, ebbe az a szükséges minimum került bele, amire esély volt egyáltalán, hogy megszavazzuk.
Szeretném megkérdezni az elnök urat, hogy az általános vitát a mai napon lezárjuk-e.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem