VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Csak nagyon röviden szeretnék reagálni, mert ez egy újabb komplett hozzászólást igényelne, hogy mindazokat, amiket Áder képviselő úr felvetett, teljeskörűen és teljes pontossággal meg tudjam válaszolni.
Én a rendszer egyszerűsítéséről és az aránytalansági hajlamának a csökkentéséről beszéltem. Ennek keretében szóltam a második forduló esetleges fölösleges voltáról, amit igyekeztem számokkal és tényekkel alátámasztani. Itt ténylegesen van 25%, és ez az aránytalanság egyik jelentős forrása.
De azt én elmondtam az elején, hogy mi nem kívánjuk a rendszer alapjait megváltoztatni. Tehát ez a korrekció a rendszer egészén belül benne van, és azt is elmondtam, hogy tulajdonképpen olyan rendszer nincs, ami tökéletes és teljes arányosságot biztosítana, ha egyszer a rendszer egészében benne van az egyéni választókerület és benne van a listára történő szavazás.
Ami pedig az 5%-kal kapcsolatos észrevételeit illeti a képviselő úrnak, azt tudomásul kell venni, hogy azért a jognak és a választójognak is megvannak a maga természetes korlátai. Ha a politikai folyamatok úgy alakulnak, ahogy alakulnak, akkor ezt a jog a maga szabályaival nem fogja tudni megakadályozni, és nem fogja tudni más irányba terelni. Tehát ebből a szempontból azért a jognak a lehetőségei meglehetősen korlátozottak.
Én úgy érzem, és az egy nagyon helyes kérdésfelvetés, és tulajdonképpen erre nem kaptunk választ, hogy a 4% mellett és a jelenlegi szűrőmechanizmus mellett vajon ez a szétaprózódottság fennáll, vagy nem áll fenn. Lehet olyan szituáció, amiben tulajdonképpen az 5% mellett is olyan politikai szituáció — ez sem jelent garanciát —, hogy ugyanolyan nehézségbe ütközik egy kétharmados törvény megszavazása, ha éppen egy nagyobb párton belül olyan folyamatok indulnak meg, amelyek különböző csoportok leválását eredményezik. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem