SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem állítunk külön előadót. Az alkotmányügyi bizottság megtárgyalta az országgyűlési képviselők választásával kapcsolatosan előterjesztett alkotmánymódosító törvényt, illetőleg a képviselők választásáról szóló '89. évi XXXIV. törvény módosítására előterjesztett törvényjavaslatot.
Alkotmányjogi kérdésben bizottságunknak az a bevett gyakorlata, hogy nem röviden tájékoztatjuk a Házat a bizottság döntéséről, hanem részletesen be szoktunk számolni a vita részleteiről.
A jelen esetben azonban most mégsem így járok el, a bizottsággal való előzetes egyeztetés alapján természetesen. Tudniillik a vita tárgyát gyakorlatilag teljes egészében alkotmányjogi kérdések alkotják. Mind a többségi, mind a kisebbségi álláspontok el fognak hangozni a különböző pártok vezérszónokai által. Ugyanez folyt le gyakorlatilag a bizottságban, az egyes pártok ott jelen lévő képviselői által is, tehát ha én most arra vállalkoznék, hogy valamennyi véleményt előadjam, ami elhangzott a bizottságban, és részletesen beszámolnék a vitáról, nem tennék mást, mint fölöslegesen megdupláznám a vitát.
Ennek előrebocsátásával csak az állásfoglalás eredményszerű közlésére szorítkozom. Egy utalást muszáj tennem, nevezetesen, hogy az alkotmánymódosításra irányuló javaslat tartalmát tekintve a külföldön élő magyar állampolgárok választójogával kapcsolatos kérdéshez kapcsolódik. Erre tekintettel itt a szavazási arányok tükrözték azt az álláspontot, hogy ezt az elgondolást a kormánykoalíció bizottsági tagjai támogatták a bizottságban és az ott jelen lévő egy független képviselő, az ellenzéki képviselők nem támogatták.
Így az Alkotmány módosításával kapcsolatosan a bizottság támogatja az alkotmánymódosítás általános vitára bocsátását — támogató határozatot hozott a bizottság —, azonban a szavazati arány szoros volt, 9 igen szavazattal, 8 nemmel szemben született meg az alkotmányügyi bizottságnak ez a döntése.
A választójogi törvény módosításával kapcsolatos törvényjavaslatot illetően viszont éppen abból kiindulva, hogy az több olyan kérdést tartalmaz, amellyel az ellenzéki képviselők részben vagy egészben egyetértettek, a szavazati arányok túlnyomórészt a javaslat támogatása mellett szóltak: 16-an támogatták bizottságunkból a választójogi törvény általános vitára bocsátását, és egy képviselőtársunk tartózkodott.
A végeredmény tehát mindkét törvényjavaslat tekintetében — eltérő arányban — támogató. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem