KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Magyarország mélységesen együtt érez a délszláv háború szenvedőivel. A háború dúlta ország súlyos emberi veszteségei mellett hatalmasak anyagi veszteségeik is. Ilyen súlyos és elhúzódó konfliktus esetén a szomszédos országok sem menekülhetnek meg — ha nem is az említett országok nagyságrendjében — a háború gazdaságot romboló hatásaitól, a kereskedelem, a forgalom, az országok közötti együttműködés visszaesésének, a menekültek megjelenésének terheitől. Súlyos károkat okoz a hazánktól délre dúló háború Magyarországnak is — tetézve az előbbieket mindazzal a kárral, amit a háború visszafogására, erőforrásaink elapasztására elrendelt megszigorító intézkedések mintegy mellékhatásként Magyarországnak is okoznak. S bár Magyarország, mint annyi más ország is, keserűen tapasztalja a délszláv háború fennmaradásának megakadályozására foganatosított eszközök szerény hatékonyságát, a maga részéről igyekszik pontosan betartani a rendszabályok rá eső előírásait. S amiként e rendszabályok megalkotói is alkalmat és lehetőséget teremtettek arra, hogy megfelelő engedélyezés révén a szankciók működése ne akadályozza az alapvetően humanitárius tevékenységet, a szenvedőkön és nélkülözőkön való segítést, Magyarország is mindent megtesz az előírásokat nem sértő, tisztességes módon lebonyolításra kerülő, emberséges segítségnyújtás sikere érdekében.
Mindezek előrebocsátásával érzem megdöbbentőnek azt a rosszindulatú és ferdítő híráradatot, amely az utóbbi hetekben egyes szerb sajtószervek részéről hazánkat éri. A szóban forgó források és a nyomukban terjedő különféle híresztelések egy franciaországi szerb adakozóktól Szerbiába tartó gyógyszer-segélyszállítmány indokolatlan — vagy legfeljebb bürokratikus korlátoltsággal indokolható — magyarországi feltartóztatásáról szólnak, alaposan elferdítve a valóságot. A híresztelések kiigazítása érdekében mindenekelőtt a tényállást szükséges összefoglalnom — ez pedig a következő:
Július 6-án kilépésre jelentkezett az 582 WN 31 forgalmi rendszámú francia kamion Röszkénél. Tekintve, hogy felmerült a hamisítás gyanúja a bemutatott BT-engedélyével kapcsolatban, az EK-EBEÉ Szankciós Tanácsadó Misszió javaslatára a szállító járművet az illetékes magyar hatóságok nem engedték kilépni, s az visszafordult a belterületre.
Az engedély valódiságának ellenőrzésére azt az EK-EBEÉ Misszió munkatársai a brüsszeli Sancomon keresztül New Yorkba továbbították, s ott arról kiderült, hogy valóban hamisított: azt szándékosan ollózták össze.
A gépkocsivezető által felmutatott engedély hamisítvány jellegét mind a New York-i szankcióbizottság, mind a brüsszeli Sancom írásban igazolta.
Az említett kamion július 30-án ismételten kilépésre jelentkezett. Ez alkalommal öt darab, jugoszláv magánszemélyek részére kiállított ENSZ-engedélyt mutatott föl, amelyen az árucikkek nem voltak nevesítve. Az engedélyeket New Yorkban leellenőrizve kiderült: ezek már felhasznált, vagyis kimerített engedélyek.
A kísérőokmányok nélküli, okirat-hamisítással előállított papírokkal fedezni kívánt rakomány, amit szerb részről a közvélemény előtt mindeddig gyógyszersegélyként tüntettek fel — figyelmet kérek! — 2590 tételt tartalmazott mintegy 4 millió forint értékben. A gyógyszerek mellett számos csomag található benne, amelyeket szerb közlés szerint franciaországi szerb családok küldtek szerbiai rokonoknak, ismerősöknek. A küldemények igen sokféle árut tartalmaznak — az autógumitól a szőnyegtisztító gépen, televízión és fénymásoló készüléken keresztül a ruházati, higiénés és élelmiszer-ipari termékekig.
Ennek nyomán az EK-EBEÉ Szankciós Tanácsadó Missziójának javaslatára — tekintettel a szankciósértésre — a magyar illetékesek lefoglalták a kamiont. A kulcsokat természetesen nem az Unprofornak adták át, hanem az EK-EBEÉ Misszión keresztül — mivel nekik nincs hatósági jogkörük — a vámhivatalnak. A VPOP feladata és jogköre, hogy az eljárást elindítsa, a feljelentést megtegye, a nyomozás lefolytatására pedig a rendőrség jogosult.
A fentebb összefoglalt tényállás egyértelműen igazolja, hogy az EK-EBEÉ Szankciós Tanácsadó Miszsziójának ajánlására a kamion és rakománya lefoglalására csak akkor került sor, amikor egyértelműen bebizonyosodott, hogy az hamisított, kísérőokmánynak feltüntetett papírokkal a határt át kívánta lépni, amikor rakományának tartalma még a hamis papírokon feltüntetettekkel sem egyezik és több embargós cikket tartalmaz, érvényes engedéllyel pedig a gyógyszerszállítmányra vonatkozóan sem rendelkezik. A szankciókkal sújtott Jugoszláviába való átléptetéshez szükséges megfelelő engedélyeket a küldők azóta sem mutatták be.
(15.10)
Ilyen körülmények között az illetékes magyar szervek a nemzetközi jog értelmében, ha szándékoztak volna is, akkor sem lettek volna jogosultak e szállítmányt Magyarországról kiengedni. S fel kell hívni végezetül mindezek mellett egy sajátos körülményre a figyelmet, ami tovább nehezíti a mozgáskörünket: arra, hogy a több gyógyszerféleséget is tartalmazó szállítmányok különösen pontos kísérőokmányokkal kell, hogy rendelkezzenek e sajátos áruféleség jellegzetessége okán. A gyógyszerek megfelelő elkülönítésén, pontos differenciálásán adott esetben emberek élete múlhat, s igen nagy óvatosságra kell, hogy intsen a hamisított papírok, a részletekbe nem menő jegyzék megléte egy ilyen kényes természetű szállítmány esetén.
Megfontolandó, hogy megfelelő engedély esetleges beszerzése esetén az EK-EBEÉ Szankciós Tanácsadó Missziójának egyetértésével a gyógyszerszállítmány a feladókhoz kerüljön vissza, és így ne fordulhasson elő, hogy a felhasználók a magyar raktározást tegyék felelőssé, bármilyen, a gyógyszerek minőségével, kiszerelése módjával vagy egyéb tulajdonságával kapcsolatosan, amelyek egyébként egyebek között a hamis szállítmányozási és nyilvántartási viszonyok következményei is lehetnek.
Magyarország a legmegfelelőbb módon, a legkevésbé sem valamiféle hivatalnoki vaskalapossággal, még kevésbé a politikai szempontok szerint, vagy pedig emberi szempontból közönyösen járt el ebben az ügyben. Jogállamként, jogszerűen cselekedtünk, és fogunk is cselekedni, és a jogszerűség megfelelő teret biztosít ugyanakkor a humanitárius segítségnek, és ez utóbbit, a valódit mindig is támogatjuk és támogatni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem