JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt héten, a keddi ülésnapon napirend előtt kért és kapott szót Szabó Lukács országgyűlési képviselő, és felszólalásában a gazdasági bűncselekmények, illetőleg korrupciós bűncselekmények kérdéskörét firtatta. Miután én az elmúlt hét keddjén tőle teljesen függetlenül is felszólaltam a Büntető Törvénykönyv módosításának vitájában, és éppen a gazdálkodással kapcsolatos bűncselekmények kérdését, illetőleg az ezzel kapcsolatos bűnüldözés helyzetét elemeztem, ezért felszólalásának valamennyi elemére most, napirend előtti felszólalásban nem fogok kitérni, néhány elemre azonban feltétlenül válaszolni kívánok, mint ahogy erre az elmúlt héten Boross Péter miniszter úr is ígéretet tett képviselő úrnak.
Elsőként az úgynevezett félkarú rablók — ahogy Szabó Lukács nevezi —, az engedély nélkül, jogosulatlanul üzemeltetett játékautomaták, pénznyerő automaták kérdéséről.
Képviselő úrnak valóban igaza van abban, hogy Magyarországra 1989 és 1991 között tömegesen érkeztek jogosulatlanul vagy pedig részben az importliberalizációval összefüggésben jogszerűen ugyan, de később működési engedély nélkül üzembe helyezett pénznyerő automaták és játékautomaták. 1991-re az ilyen gépek száma meghaladta a 30000-et, egyes becslések szerint a 40000-et is elérte, és ezek jogosulatlan működtetése valóban nemcsak a közerkölcs szempontjából volt súlyosan kifogásolható, hanem valóban jelentős nemzetgazdasági kárt is okozott.
Azonban szeretném képviselő úr figyelmét felhívni arra, hogy a magyar Országgyűlés 1991. július 12-ei ülésén elfogadta a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt, az 1991. évi XXXIV. törvényt, és ennek nyomán 1991 augusztusában felállításra került a Szerencsejáték Felügyelet, mint ebben a kérdéskörben a legfőbb engedélyező és ellenőrzési jogosultsággal rendelkező szerv.
A Szerencsejáték Felügyelet működése megkezdésének eredményeként az azóta eltelt időben — részben a rendőri szervek közreműködésével — mintegy 6000 ellenőrzést végzett, és ennek az ellenőrző tevékenységnek az eredményeként 1992. évben 44 millió forint öszszegű bírságot szabott ki. Az ellenőrzéseket 2130 darab jogszerűtlenül üzemeltetett gép és berendezés elkobzása követte, és mára elmondhatjuk azt, hogy az illegálisan üzemeltetett gépek száma mintegy 16—20000 darabra csökkent. ami az 1991-es adatnak a fele, tehát 50%-os csökkenés következett be ezen a téren.
A Szerencsejáték Felügyelet ellenőrző tevékenysége az elmúlt esztendőben és az idei esztendőben is nagyon nagy mértékben fejlődött. Hadd mondjak el ezzel kapcsolatban a tisztelt Háznak két adatot. Amíg 1992-ben 300 esetben élt szabálysértési feljelentéssel a Szerencsejáték Felügyelet, addig 1993 első fél évében 1026 feljelentést tett; és amíg a lefoglalt gépek és berendezések száma 1992-ben 625 volt, addig 1993 első fél évében — tehát pusztán egy féléves időszak alatt — 1505 darab gépet foglaltak le.
Ezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha a jogi szabályozás megfelelő hátteret teremt és nyújt, és megfelelő módon kiépülnek az ellenőrzésre jogosult szervezetek, és együttműködést is tudnak kifejteni az egyéb bűnüldöző hatóságokkal, akkor ennek az eredményekben is meg kell mutatkoznia.
Képviselő úr másik kérdése a földművelésügyi miniszter bélyegzőjével és nevével történt visszaéléssel megvalósított bűncselekményre irányult. Szeretném képviselő úr tudomására hozni, hogy a bűncselekmény gyanúsítottja külföldi, tehát nem magyar állampolgár, külföldi állampolgár. A bizonyítékként szolgáló okiratnak a szakértő útján történt elemzése arra az egyértelmű következtetésre vezetett, hogy az okirat minden egyes elemében hamis volt.
Nem merült fel az eljárás során bizonyíték a tekintetben, hogy az illető külföldi, osztrák állampolgárnak bármiféle kapcsolata volna a Földművelésügyi Minisztérium bármely szervével. Következésképpen a vizsgálat során nem merült fel annak gyanúja, hogy a hamisításban bárki a minisztérium apparátusából segédkezet nyújtott volna. Nem áll meg tehát az a megállapítás, hogy a Földművelésügyi Minisztérium vezetésében vagy hivatali szervezetében bármiféle, ezzel az üggyel kapcsolatos korrupciós tevékenység felmerült volna.
(15.20)
Tisztelt képviselő úr! Amit a tiltott pénznyerő automaták és játékautomaták jogszabályi hátterének a hiányáról mondtam, az ugyanígy igaz volt a háztartási tüzelőolaj-hamisítások ügyében is. Hadd mondjam el önnek, hogy a magyar rendőrség hosszú ideje kíséri figyelemmel ezt a bűncselekmény-sorozatot, amely egészen különleges, nagy kiterjedettségű volt szervezettségében, a benne szereplők létszámában, és egészen nagy mértékű nemzetgazdasági kárt okozott.
Ezzel együtt az elmúlt esztendőkben akadályozta a rendőrség munkáját az, hogy nem volt megfelelő szintű és megfelelő szankciókkal rendelkező jogszabály. Ezen a helyzeten a jövedéki törvény elfogadása tudott változtatni, és ennek eredményeként meggyorsult a bűnüldöző tevékenység, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, a Vám- és Pénzügyőrség, a katonai ügyészség és a rendőrség együttműködésének eredményeként sikerült felgöngyölíteni ezt a bűnszervezetet.
Ennek eredményeként — ezt egyébként már az elmúlt héten is elmondtam itt a Ház falai között — jelen pillanatban 49 büntetőeljárást folytat ebben az egy ügycsoportban egyidejűleg a rendőrség, és ebben a 49 büntetőeljárásban 172 gyanúsított van. Tehát egy bűncselekmény-sorozat 172 gyanúsítottal. Az okozott nemzetgazdasági kár értéke mintegy 5,2 milliárd forint.
Tisztelt képviselő úr! Tisztelt Országgyűlés! Arra szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét, hogy az a körülmény, hogy ezekre az ügyekre fény derült, az a körülmény, hogy erről a társadalomban ma már beszélnek, nem azt jelenti, minthogyha nem lenne e tekintetben megfelelő bűnüldöző tevékenység, vagy nem folyna megfelelő bűnmegelőző munka, hanem pusztán azt jelenti, hogy éppen a hatékony bűnfelderítés eredményeként valóban nyilvánosságot kapnak ezek a cselekmények, s éppen a felderítési munka és a rendőri szervek tevékenységének és más bűnüldöző szervezetek tevékenységének egyfajta elismerése az, hogy ezek a jelenségek felszínre kerülnek, reflektorfénybe kerülnek, és a társadalom megismerheti őket.
Szeretném felhívni a tisztelt Országgyűlés figyelmét arra, hogy 1993 derekára sikerült megállítanunk Magyarországon a bűnözés növekedését. Vannak olyan területek és vannak olyan bűncselekményfajták, amelyekben jelentős visszaesés következett be. Én azt hiszem, hogy az ezt megelőző évek ugrásszerű növekedése után ez egy nagyon figyelemreméltó dolog, és azt hiszem, hogy a rendőri szervek tevékenységét méltóképpen hangsúlyozni lehet ezen keresztül.
Szeretném hangsúlyozni és nyomatékosan kijelenteni itt a tisztelt Ház falai között, hogy a magyar politikai életben nincs jelen a bűnözés, mértékadó politikai körökhöz nem tudtak közel férkőzni a bűnözők.
Azt pedig külön szeretném hangsúlyozni: nem igaz, hogy maffia működne vagy létezne Magyarországon. Nem igaz, hogy olyan bűnszervezetek működnének Magyarországon, amelyek a bűnelkövetésben hasonló szervezettségről, hasonló intenzitásról és hasonló kegyetlenségről tudnának számot adni. Ezt nem is fogjuk soha megengedni.
Tisztelt hölgyeim és uraim! Magyarországon a demokrácia legteljesebb érvényesülése mellett is rendnek kell lennie, mert csak ilyen viszonyok között érezhetik magukat biztonságban az állampolgárok. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)
Meechai Ruchupan úr, a Thaiföldi Szenátus elnöke és kísérete köszöntése

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem