GAÁL ANTAL, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

GAÁL ANTAL, DR. (MDF)
GAÁL ANTAL, DR. (MDF) Köszönöm. Majd képviselőtársaim megítélik, hogy mennyire hasonló a téma.
Nagyon örülök egyébként tartalmát illetően, hogy a Balaton kétszer is elhangzik. Annak is örülnék, ha ötször hangzana el a mai nap folyamán jelentőségét illetően.
Az idegenforgalomnak a jelentőségét nem kell hangsúlyoznunk, azon belül a Balaton szerepe, azt hiszem, teljesen egyértelmű.
Elhangzott Gyurkó miniszter úr válaszában, hogy számtalan kérdésben, ami a Balatonnal kapcsolatos, több tárca az illetékes, több tárca átfedése van olyan esetekben, ami halasztást nem tűrő dolog volna a Balaton fejlesztése kapcsán, és én azt hiszem, ez is egy hátráltató körülmény.
Én úgy tettem fel a kérdéseimet, három kérdésemet Gyurkó miniszter úrhoz, hogy tisztában vagyok vele, hogy az én kérdéseimmel kapcsolatosan is fennáll az, hogy nem egyedül a tárca az illetékes.
Én úgy teszem fel a kérdést: hogyan támogatja ezeket a Balatonnal kapcsolatos kérdéseket a minisztérium? Tárcaközi kapcsolatokban hogyan képviseli ezeket a kérdéseket? Ami pedig közvetlenül őt érinti, természetesen ott a tárcának a szándékát kérdezném.
Az első, hogy a Balaton-parti településeknek a csatornázása kikerülve a céltámogatásból, a Balaton-parti csatornázás feltétlenül lelassult, és amikor a Balaton vízminőségéről van szó, én azt hiszem, olyan hátrányosan befolyásolja a Balatonnak a vízminőségét, hogy mindenképpen, ha nem a céltámogatás kapcsán, más formában meg kéne próbálni fölgyorsítani a csatornázást a Balaton-parti településeken.
A másik nagyon fontos téma, amiben kérdést intéznék a miniszter úrhoz, a partvédelemmel kapcsolatos. Ez is számtalanszor fölmerült. Ez is tulajdonképpen több tárcát érint, de vissza-visszatérő kérdés, és megoldandó.
Megoldandó, mert addig a Balaton vízminősége és a Balaton eredeti ökológiai állapotának a visszaállítása nem történhet meg, amíg nem lépünk előre a partvédelemmel kapcsolatosan. A természetes partvonal kiépítését mindenképpen meg kell oldani. Ha nem egy tárca az illetékes, akkor tárcaközi egyeztetéssel, de lépni kell.
A harmadik, ami talán újszerűnek tűnik, de mégsem, hiszen környezetvédelmi szempontból többször hallottunk fölszólalást, Pap képviselőtársam, FIDESZ-es képviselőtársam beszélt róla: a halászat, horgászat kapcsolata. Ahhoz, hogy a Balaton idegenforgalmát lényegesen elmozdítsuk a jelenlegi állapotából, hogy a szezont meghosszabbítsuk, a horgászturiz- mussal számolnunk kellene. Ehhez azonban a halászat-horgászat kapcsolatát újra elő kellene venni és tisztázni, hogy mik azok az akadályok, amelyek a horgászturizmus útjában állnak.
Kérdezem a miniszter urat: milyen megoldásokat lát, milyen javaslatokat — akár a földművelésügyi tárca részéről —, amelyek elősegítenék az eredeti ökológiai állapot visszaállítását, és erre alapozottan egy horgászturizmust, ami beláthatatlan haszonnal járna az idegenforgalom és a turisztikai szezonnak a meghosszabbításához? Várom a miniszter úr válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem