TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, igen tisztelt Elnök Úr! A Független Kisgazdapárt országos elnöksége megtárgyalta a beterjesztett törvényjavaslatot, és bár azt alapvetően elkésettnek és rossznak tartja, mégis azt mondja: a korábbi előterjesztésekhez képest egy óriási előrelépés, és miután ezt a törvényi tényálladéki elemet nincs jogász, még Groschmied Béni maga sem lett volna képes ezt olyan formába önteni, amely mindenki megelégedésére szolgál, én úgy gondolom, hogy most, ebben az esetben igazságtalanok azok, akik a kormány-előterjesztésnek rögtön nekiesnek, és azt mondják, hogy ez egy elfogadhatatlan, és hogy vonja vissza a Kormány. Végre, hogy előterjesztette a Kormány ilyen színvonalon ezt a törvényjavaslatot, amely végül is valamiféle megoldási javaslatot jelent az ügyben.
A Független Kisgazdapárt álláspontja azonban az, hogy miután a közvéleményt rendkívüli mértékben nyugtalanítja ennek a kérdésnek az elhúzódása, illetőleg, hogy tisztességes megoldást találunk-e erre vagy sem, én rögtön a Házszabály 45. § (2) bekezdése alapján egy ügyrendi előterjesztéssel élek — miután a Házszabály 45. § (2) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy bármikor, bármely képviselő előterjesszen ügyrendi javaslatot: a tisztelt ház rendelje el, hogy az ügynöktörvény plenáris ülését is és a bizottsági üléseit is a televízió közvetlen nyilvános adása mellett bonyolítsa le, ebben az esetben ugyanis a társadalom teljes egészében figyelemmel tudja kísérni ennek a törvénynek az alakulását, beleértve a módosító indítványokét is.
Mindjárt, hogy elősegítsem a tisztelt Ház ezzel kapcsolatos döntését, és hogy az egész ügyet kimozdíthassam a holtpontról, a magam részéről mint a Független Kisgazdapárt elnöke is, és mint országgyűlési képviselő is, felajánlom a televízió közvetlen adása melletti közvetlen átvilágításomat. Egyetlenegy kikötésem van: hogy jelen lehessek a saját átvilágításomnál, és kettő: előterjeszthessem az azzal kapcsolatos dokumentációkat, amelyek a közelmúltban a Független Kisgazdapárt országos elnökségének feljelentése kapcsán egy rendőrségi nyomozás során, amely egy köztörvényi bűneset kapcsán történt, előkerültek olyan dokumentumok, amelyek egyértelművé teszik, hogy nem a múlt rendszerben, hanem ebben a rendszerben, az elmúlt hónapokban egy hamisításhoz fogtak hozzá, mégpedig profi szinten, profi módon annak a dokumentumgyűjteménynek a meghamisításához, amelyet az én ártatlanságommal kapcsolatban az Országos Dokumentációs Központ nyilvánosságra hozott… (Derültség.) …és ennek a dokumentumanyagnak kezdték meg profi módon a meghamisítását. Hadd tegyem hozzá, jó okunk van feltételezni azt, hogy a képviselőtársaink közül került ki az az irányító, aki ezt a hamisítási akciót végzi. Én úgy gondolom, hogy az igen tisztelt Ház elutasíthatta a négy rendőrtiszttel kapcsolatos előterjesztésemet, elutasíthatta az ötödik rendőrtiszt dokumentációjával kapcsolatos előterjesztéseket is, pedig azok nem kisebbet állítottak, mint azt, hogy Torgyán József személyével kapcsolatban nemzetbiztonsági szinten próbáltak egy lejáratási akciót megszervezni, most felajánlom — ismétlem —, hogy a televízió közvetlen adása mellett ezeket a dokumentációs anyagokat, ahol a hamisítás pontjai kimutathatók, és ahol én meg tudom nevezni, hogy melyik országgyűlési képviselő irányítása mellett folynak ezek, írásszakértő bevonása mellett az egész manipulációs szisztémát fel tudom deríteni. (Derültség.)
Tehát én úgy gondolom, hogy ez volna a második ügyrendi javaslat, amelyben kérném a Ház döntését, és akkor rögtön különbséget tudna tenni az ország közvéleménye a szavak és a tettek között, mert ez egy tett, ami előreviszi a dolgokat. (Derültség.)
Szíveskedjék nekem megengedni — hát persze Horváth Balázs volt miniszter úr rendkívül jókat derül az egészen… (Dr. Horváth Balázs bólogat.) …, nem is tehet mást, hiszen ő a választási beszédeiben nem cirokseprűvel, hanem vasseprűvel való seprést ígért… (Derültség.) Gondolom, talán helyesebb lenne, hogyha megfigyelné azt, amit mondok, és akkor sokat okulhatna belőle. (Nagy derültség.)
A következő, amit fel kell vetnem, mindjárt a törvényi előterjesztéssel kapcsolatban: alapjaiban véve onnan fakad ennek az előterjesztésnek a hiányossága, hogy itt az átvilágítást egy hivatalos aktusként indítandó eljárás kereteibe szűkíti be, holott mindenki meg tudja mondani, hogy a saját szakmája területén ki volt az a személy, akinek a közeledtével elhallgattak a beszélgetők. Egyértelmű tehát, hogy ha a nagyközönségnek, az ország lakosságának, a választópolgároknak lehetőséget adnánk arra, hogy az ő előterjesztéseik kapcsán is megtörténjék az átvilágítás, és ha az ilyen lakossági bejelentésre vállalnák például a kormánytagok és az országgyűlési képviselők is azt, hogy a televízió nyilvánossága előtt átvilágítják magukat.
(10.30)
De, hangsúlyozom: nem manipulált belső megoldásokkal. Nem úgy, mint ahogy az én bejelentésemre történt, hogy négy rendőrtiszt — négy olyan magas rangú rendőrtiszt, akit én nem is ismerek — közjegyző előtt nyilatkozott, hogy ők kapták a megbízatást, hogy Torgyán József ellen valamiféle lejárató akciót szervezzenek, és akkor, végre, nagy nehezen feláll — nem egy hivatalos vizsgálóbizottság, hanem egy ad hoc és nem hivatalos vizsgálóbizottság, amely a négy rendőrtiszt vallomásából elkezdi vizsgálni… (Dr. Varga János: Tárgyra!) … a tulajdonképpeni legjelentéktelenebb tényállási részt, nevezetesen azt, hogy a köztársasági elnök úr október 23-i beszédébe befüttyögött-e valaki vagy nem füttyögött be. De hogy egy országgyűlési képviselő ellen ilyen középkori eszközöket alkalmazó, nyílt hamisítással valamiféle eljárást kezdeményeztek-e vagy sem, ennek a kivizsgálását még csak kérni sem lehetett. Ezért én úgy gondolom, a törvény…

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem