ILKEI CSABA, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Minden, Balatonnal kapcsolatos visszatérő kérdés meghatározó szempontja a víz minőségének javítása. Ennek egyik el nem hanyagolható tényezője a csatornázás, a szennyvíz tisztítása. Ám ez a munka gondoktól terhes, félő, hogy megtorpan vagy teljesen leáll.
A céltámogatások közül a Pénzügyminisztérium törölte a csatornázás támogatását, holott a települések e nélkül képtelenek megbirkózni a Balatoni Vízgazdálkodási Fejlesztési Tervben előírt "B" fokozatú feladatokkal.
Az önkormányzatok csatornatársulásai nem tudnak eleget tenni a kormányhatározattal megerősített Balatoni Regionális Rendezési Tervnek, ha az előbb említett vízgazdálkodási fejlesztési terv szerinti csatornázási munkákra az APEH 25%-os áfá-t vet ki, amenynyiben a kivitelezést nem folyamatosan végzik. Márpediglen a mai viszonyok között inkább a több szakaszban végzett munka az életszerűbb, tehát nem kellene ellehetetleníteni a 25%-os áfá-val.
Az őszi csapadékos idő beálltával ismét növekszik a Balaton körüli magaspartok csúszásveszélye ott, ahol hosszú évek mulasztásait kellene pótolni. Különösen érintett e tekintetben Balatonakarattya, Balatonvilágos és Szabadi-Sóstó. Ezért fontos a szikkasztókkal működő üdülőtelepek csatornázása, mindenekelőtt a balatonfőkajári szennyvíztisztító építésének mielőbbi befejezése. A Balatonvilágostól Siófok felé húzódó magaspart csatornázásának kulcskérdése azonban a siófoki szennyvíztelep gyors megépítése, pontosabban a tervezettnél gyorsabb létrehozása. Zárójelben jegyzem meg: tudomásom szerint a terv elkészült, '94-es kezdéssel, kétéves kivitelezéssel, körülbelül 180 millió forintért.
Szeretném még szóba hozni a balatonberényi szennyvíztisztító tervét. Megépítése ellen a környezetvédők azért tiltakoznak, mert a helyben tisztított szennyvizet a Balatonba engednék. Ezen megoldás helyett — a vízgazdálkodás fejlesztési terve szerint is — a szennyvizet inkább át kellene vezetni Balatonújlakra, a központi tisztítótelepre, ám a gerincvezeték — 4-5 kilométer — nem készült el. Két éve vajúdik a kérdés, döntés azonban nem született arról, hogy a helyi vagy a központi szennyvíztisztítás az ésszerűbb, ezért csak a csatornázás késik a tó kárára.
Kérdezem tisztelt miniszter urat: mi biztatót tud mondani a Balaton körül élőknek az előbb említett és ön által is mindenkor megkülönböztetett figyelemmel kísért kritikus kérdésekben? Várom szíves válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem