GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! A képviselő úr kérdésére a népjóléti miniszter úrral történt egyeztetés után válaszolok.
Ennek alapján azt mondhatom, hogy az 1992 előtt megvalósult többszintes lakóépületekben kémény hiányában a homlokzati égéstermék-kivezetésű konvektorok alkalmazásának nincsen jogszabályi akadálya, de hát a szabályokat be kell tartani.
A homlokzaton áramló füstgáz az emberi egészséget károsan befolyásolhatja, mivel ugyanazon a homlokzaton keresztül történik — nyilvánvaló módon — a lakásoknak a szellőztetése is. Tehát az emberi egészséget károsan érintő lehetséges hatás miatt a beépítéshez szükséges az ÁNTSZ megyei vagy fővárosi intézetének igazolása arra vonatkozóan, hogy a konkrét ügyben alkalmazott megoldás esetén a közegészségügyi érdek sérül-e vagy sem. Ennek megállapítása csak egyedileg lehetséges, a konkrét épületek, a konkrét körülmények vizsgálata után.
A Népjóléti Minisztérium fővárosra vonatkozó adatai alapján azt mondhatom, hogy ebben az évben 910 ilyen kérelemből mindössze 23-at utasítottak el. Ezek pedig főként újonnan épült lakóházak voltak. Új épületek esetében a szabály nem teszi lehetővé ilyen homlokzati konvektorok beépítését, mert ezekben az esetekben nincs akadálya a szabályos kémény megépítésének.
A képviselő úr által megfogalmazott cél, hogy lehetőleg senki érdeke ne sérüljön ezekben az ügyekben, akkor közelíthető meg a legjobban, hogyha minél kevesebb füstgáz áramlik a homlokzati ablakok előtt.
A kérdésre tehát annyit tudok válaszolni, hogy a konkrét ügyet konkrétan helyben kell megvizsgálni, és az ÁNTSZ engedélye kell ehhez a létesítéshez. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem