GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Nógrád megye gondjainak mérséklését a Kormány megkülönböztetett figyelemmel kíséri. Nógrád megye nem mostohagyermek. Ezt bizonyítja nemcsak a kihelyezett kormányülés, és az annak eredményeként megszületett kormányhatározat, hanem a kormányhatározat pontjainak végrehajtása is. Megalakult a Nógrád Megyei Regionális Fejlesztési Tanács, amely rangsorolta a fejlesztési javaslatokat, a beérkezett pályázatokat.
Az 1993. évi 200 millió forintot felhasználják. A Fejlesztési Tanács által elfogadásra javasolt pályázatokat a területfejlesztési tárcaközi bizottság, illetőleg a területfejlesztési alappal rendelkező miniszterek elfogadták.
Fontosnak érzem a terület- és vállalkozásfejlesztési irodák létesítését, melyek a megye hat városában — köztük Salgótarjánban — 1993-ban 36 millió, jövőre pedig további 24 millió forint területfejlesztési támogatást használhatnak fel. Ezeknek az irodáknak a szerepe alapvető a munkahelyteremtés, az infrastrukturális programok kidolgozásában és megvalósításuk szervezésében.
Az ez évi 200 millió forintból megvalósulhat hét térség ivóvízellátása, két összekötőút, egy szennyvíztisztító és egy kommunális hulladéklerakó hely. A pénzügyi és műszaki feltételek tisztázása után döntés születet Nőtincs térségének, illetőleg a szécsényi II. gázprogramnak 65-65 millió forintos támogatásáról.
1993-ra és '94-re mintegy 230 millió forintos támogatás segíti a megye munkahelyteremtő beruházásait. A Kormány kötelezettséget vállalt a '94. évre is a kormányprogram további 300 millió forintos támogatására. A megye fejlesztését segíti az is, hogy a megye hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozására az Osztrák Szövetségi Kancelláriától kapott segély felhasználásával elkészül a megye és kisebb térségei fejlesztési stratégiája, amelyet a Regionális Fejlesztési Tanáccsal és a kistérségi társulások képviselőivel együttműködésben fognak kidolgozni. Ez lesz az alapja a megyei stratégiának és a távlati fejlesztést szolgáló programoknak. Ez a munka több mint 2 millió osztrák schillingbe fog kerülni.
Jelzem azt is, hogy az Országgyűlés ez év szeptember 28-án elfogadta a területfejlesztési támogatás irányelveiről szóló határozatot. Ez további lehetőséget teremt arra, hogy a kormányhatározaton kívül, tehát a megyei programon kívül, a megszokott pályázati rendszerben a megye munkahelyteremtő és infrastrukturális fejlesztései támogathatók legyenek.
Köszönöm a kérdést, és köszönöm a figyelmet, és remélem, hogy sikerült megnyugtatni a megye lakosságát, hogy ezt a proramot nem felejtette el a Kormány, és végre is fogja hajtani, illetőleg a végrehajtása rendben halad. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem