SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy szabad ország, mindenki az ellen emeli fel a szavát, amiért éppen akarja, ha van alapja, ha nincs.
(14.20)
Szeretném kijelenteni, hogy nem lehet brókerek prédája az állami erdő, ahogy Ilkei képviselőtársam fogalmazott. Sem a Kormány, sem magam nem támogatok olyan megoldást, amely Magyarország erdeit veszélyeztetné. Egyébként egyetértek mindazokkal, akik az erdők kezelése, az erdő vagyonával való gazdálkodás hosszú távú feladatait tartják a szemük előtt, és az is tény, hogy a magyar erdők védelméhez és a hosszú távú hasznosításhoz nélkülözhetetlenek azok a jogszabályok, amelyek ma még nincsenek megalkotva.
Engem úgy tájékoztatott az érintett és illetékes miniszter, hogy hamarosan a Ház elé terjeszti a Kormány a vonatkozó törvényeket.
Kötelességem ugyanakkor tájékoztatni önöket, hogy az állam tulajdonosi szervezeteinél semmilyen olyan döntés nem született, ami veszélyeztetné a magyar erdőket.
A kárpótlási jegyekkel szembeni fedezet kiszélesítésére elkezdődött egy szakmai munka, amely a jegyek számottevő bevonása mellett az erdőterületek egybentartását tekinti céljának. Jelenleg két elképzelés körvonalazódott, de erről még semmilyen döntés nem született. Az egyik egy befektetésialap-konstrukció, ahol a befektetési alapokban a többségi állami tulajdon biztosítaná a nemzeti, állami érdek védelmét, az erdőterületek elaprózódásának megelőzését.
A másik egy befektetésialap-konstrukció, ami olyan, hogy a vizsgálat tárgyát képezi az a megoldás, melynek révén a kárpótlási jegyeket az Erdőgazdasági Részvénytársaság részvényeire lehet cserélni. Hangsúlyozom, szakmai előkészületek folynak, döntések még nem születtek.
Meggyőződésem, hogy e munkában nélkülözhetetlen a szakmai szervezetek és az érdekképviseletek részvétele. Személyesen fogok szakmai konzultációt folytatni a jövő héten az Országos Erdészeti Egyesület és a Magyarország Erdőiért Egyesület vezetésével, mert valóban tapasztalataik fontosak a konstrukció kialakítása szempontjából.
Szeretném végül biztosítani önöket, hogy személyes felelősséget és elkötelezettséget érzek az erdők megőrzéséért és gyarapításáért. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem