SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! A jelenlegi jogi helyzet egyértelmű: nincsen hatályos Vagyonpolitikai Irányelv. Az 1993-ra szóló Vagyonpolitikai Irányelveket a Kormány határidőben, 1992 szeptemberében benyújtotta a Háznak, a Háznak nem volt ideje megtárgyalni ezeket.
A mostani, '94-re szóló Irányelveket is időben beterjesztette a Kormány, ezeknek a tárgyalása együttesen most folyik.
Második kérdése, hogy milyen dolgozói kedvezmények érvényesek. Itt általában szeretném azt rögzíteni, hogy nem arról van szó, hogy az 1992. évi Irányelvek 1993-ban is érvényesek, hanem arról, hogy az abban rögzített eljárási szabályok egy részét, így különösen a munkavállalói kedvezményeket — a munkavállalók érdekében — az állam tulajdonosi szervezetei érvényes igazgatótanácsi döntések alapján alkalmazzák. Mik ezek?
Mindenekelőtt tartalmaznak a munkavállalókra kedvező feltételeket a privatizációs törvény előírásai, másodszor maga az MRP-törvény, harmadszor a társasági törvény bizonyos kitételei és az egzisztenciahitelről, valamint a lízingről szóló konstrukciók.
Szeretném külön kiemelni, hogy mind a részletfizetés lehetőségét, mind pedig a tőkeérték 10%-ának 50%-ára vonatkozó kedvezményt alkalmazza az előbb említett jogi konstrukcióval az igazgatótanácsok hatályos döntése alapján a két tulajdonosi szervezet.
Harmadszor: mit jelent egy hirdetés? Nagyon örülök, hogy képviselőtársaim tanulmányozzák ezeket a hirdetéseket. Ez nem jelent mást, mint hogy az állam tulajdonosi szervezete megbízta adott esetben a Meritum nevű szervezetet a Diósgyőri Papírgyár Rt.-ben lévő tulajdoni hányadok értékesítésével, és az egyetértés arra vonatkozik, hogy a Meritum az ÁVÜ egyetértésével végzi ezt a feladatát.
Szeretném végül kijelenteni, hogy személy szerint magam is nagyon elkötelezett vagyok a közgazdaságilag racionális munkavállalói tulajdonszerzés mellett, és éppen tegnap tudtam beszámolni arról, hogy az elmúlt egy évben a dolgozók és a vállalatvezetők megkedvelték és megismerték az MRP lehetőségeit, és ezzel ma már több mint 10000 olyan ember van, aki több mint 60 vállalatban — MRP révén — tulajdont szerzett. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem