LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Teljes szövegű keresés

LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
LATORCAI JÁNOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A földgáztarifa szerkezete már hosszú ideje nem felel meg a felmerült költségek alapján gazdaságilag indokolt szerkezetnek. Az olcsóbban ellátható ipari fogyasztók többet, míg a drágábban ellátható lakossági fogyasztók kevesebbet fizetnek a költségarányos árnál. Összességében az importföldgáz ára magas, és a jövőben várhatóan nem is csökken annak beszerzési költsége, az árfolyamváltozás és a tárolás költsége pedig további drágulásokat fog indokolni. Ezen belül a lakossági áraknak nagyobb mértékben kell majd növekedniük, és ez kétségtelenül kedvezőtlenül fogja érinteni a földgázhasználó lakosságot; a háztartási tarifáknak a költségek alapján némileg meg kell haladniuk az általános tarifát. Jelenleg a háztartási tarifa körülbelül 34%-kal alacsonyabb az általános célúnál.
A települések földgázhálózatra történő kapcsolásakor az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium minden esetben fölhívja a bekapcsolási kérelmet hozzánk benyújtó figyelmét, hogy a jelenlegi tarifák növekedni fognak, mert az árak költségekhez igazítását előbb-utóbb meg kell valósítani.
A költségekhez igazodó tarifarendszert közgazdaságilag célszerű lenne azonnal bevezetni, de ez nemcsak gazdasági kérdés, hanem társadalmi és szociális következményekkel is jár. Eszerint a megvalósítás időpontja és ütemezése politikai döntés kérdése.
Remélem, hogy ez mindenki számára nyilvánvaló és világos, mert a sajtóban és a többi médiumban a minisztérium illetékes munkatársai ezt már többször jelezték és kifejtették.
Szeretném megnyugtatni képviselő urat, hogy a Kormány ebben a fűtési szezonban nem tervezi a lakossági földgáz fogyasztói árának változtatását. Azt is szeretném jelezni, hogy az elmúlt időszakban az egyes újságokban, elektromos médiumokban tett nyilatkozatok a jelenlegi fogyasztói ár többszörösét jelzik, de megítélésem szerint az elkövetkező pár éven belül csak mérsékeltebb növekedés várható ezen a téren. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem