MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A balatoni horgászturizmus növelésével kapcsolatban a képviselő úr szíves figyelmébe ajánlom azokat a szervezeti változásokat és a kérdést érintő egyéb körülményeket, melyek közvetve kihatnak a megoldásra.
Ezek a következők: a Balaton menti települések önkormányzatainak kezdeményezésére és azok bevonásával megalakult a Balatoni Regionális Tanács, melynek programjában szerepel a halgazdálkodás áttekintése és a horgászati érdekek fokozott érvényesítése.
Az ÁV Rt. igazgatótanácsa elfogadta a balatoni halgazdaság részvénytársasággá történő átalakulásának tervét. Az állami többségű új szervezet a Balatonon folytatandó halgazdálkodást környezetvédelmi és horgászati céllal fogja végezni, folyamatos állami kontroll mellett.
Engedje meg képviselő úr, hogy felhívjam azonban a figyelmét néhány tényre. Az eladott területi jegyek alapján viszonylag jól becsülhető, hogy az utóbbi években évente mintegy 10000 fő horgászik a Balatonon, ezeknek csak kis százaléka külföldi. A fogási naplók tanúsága szerint egy balatoni horgász átlagos fogása évente 25 kg. E mennyiségnek mintegy 50%-a nemes hal.
A hazai horgász által fizetett éves területi jegy ára 1000 forint, a külföldié nem sokkal drágább. Ahhoz, hogy a nemeshal-telepítést és ezáltal az állomány növelését a horgászturizmus érdekében növeljük, meg kellene növelni vagy a horgászdíjakat, vagy más forrásból kell erre anyagi fedezetet biztosítani. Véleményünk szerint például az idegenforgalmi alap más irányú leterheltsége erre nem alkalmas.
A kép teljessége érdekében meg kell azt is említeni, hogy a halkihelyezés legnagyobb tételét évente a kétnyaras ponty képezi, ebből 200-250 tonnát helyeznek ősszel a vízbe. A visszafogásnál a Balatoni Halgazdaság pontyból mindössze évi 10-20 tonnával részesedik, míg a regisztrált horgászfogás 170-180 tonna.
Ugyanakkor több jelzés érkezik arról, hogy terjed az orvhalászat és az orvhorgászat. Az elharapózott orvhalászat visszatartó erejű szankcionálására a Belügyminisztériummal közösen intézkedéseket tervezünk. Az idei évben egyébként a kifejezetten angolnára irányuló szelektív elektromos halászat eddig 220 tonna áruangolna kifogását eredményezte. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos húzóhálós halászat szinte teljesen szünetelt, így a horgászat szempontjából jelentős törzsállomány nagyobb mértékben maradt vissza a tóban.
Ezt azért tartom lényegesnek, mert a nemeshalállomány fölszaporodása — közvetve természetesen — elősegítheti a horgászturizmusnak a fejlődését.
Tárcánk a szektorsemleges elbírálás érvényesítése révén az idei évtől kezdve a Balatoni Halgazdaságot is kötelezi halászatfejlesztési hozzájárulás fizetésére. Várható, hogy a befizetett összeg erejéig, esetenként még annál nagyobb mértékben is támogatni tudjuk a halállomány kutatását és a halkihelyezést is.
Remélem, hogy ez a felsorolt, valóban néhány szerény, de mindenképpen lényeges intézkedés és az említett szervezeti változások ezen a téren is javulást fognak eredményezni.
Végül azt, hogy az interpelláció valós problémát érint, jelzi az is, hogy a térségből érkező, illetve jelentkező érdeklődés kielégítésének érdekében Szabó Tamás miniszter úrnak mint a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére a Balatoni Halgazdaság 1993. november 19-én Balatonfüreden Szabó János földművelésügyi miniszter úr részvételével a Balaton halállományának jövője, a halászat és a horgászat egysége címmel széles körű vitát rendez. Remélem, hogy a különféle nézetek ezen a fórumon is tisztázódnak s megnyugtató megoldást nyernek, és elősegítik annak a problémának a megoldását, amelyet képviselő úr is interpellációjában felvetett.
Tisztelt képviselő úr! Tisztelt Ház! Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem