SZABAD GYÖRGY (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZABAD GYÖRGY (MDF)
SZABAD GYÖRGY (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nemcsak az illem mondatja velem, hogy az üzbég—magyar barátságnak olyan százados előzményei vannak, amelyeket történetírásunk, történetkutatásunk még nem tárt fel eléggé. Ennek ellenére történelmi tény, hogy azok az újra meg újra megismétlődő magyar kutató törekvések, amelyek olykor romantikus indulatokból táplálkozva a magyarság őseit keresték, lényegében jelentős részben olyan üzbégek által lakott területekre vezettek, ahol a magyar kutatók — a különböző korszakok eltérő értelmezése szerint véve a fogalmat — olyan kulturális, életmódbeli mozzatokra találtak, amelyek nem minden reális alap nélkül itt a magyarság és egy másik ázsiai eredetű nép között párhuzamokat, netán rokonságot véltek felfedezni. Úgy gondolom, hogy modern korunkban a romantikus elemeket levetkőzve is tisztában kell lennünk azzal, hogy olyan népek emelkednek fel és válnak a történelem alig ismert szereplőiből a politika tényleges formálóivá, amelyekkel a mi kapcsolatunk fennállt korábban is, és indokolt, hogy mai tudatossági szintünkön ezt céltudatosan megerősítsük.
Én e megállapodás tényét és mostani parlamenti megerősítését egy ilyen, a kapcsolatok fejlődését biztosító kor produktumának tekintem, és melegen ajánlom, hogy nagy aránnyal erősítsük meg a munkálatot. Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)
Határozathozatal az országgyűlési határozati javaslat általános és részletes vitájának együttes lefolytatásáról

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem