LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Azért, mert ilyen kevesen vagyunk, nyugodtan, igazán lehet vitatkozni — bár tulajdonképpen nagyon sok igazság volt abban, amit Takácsy Gyula elmondott.
Csak azt szeretném kiemelni, amit Pál László képviselő úr is említett már, hogy ez teljesen a kormányzat szándéka. A Parlament boldog volt, még azért is boldog volt — az illetékes képviselőtársakkal beszélve ez derült ki —, hogy 1993 júniusában megjelentek többszöri halasztás után az 1993. évi Vagyonpolitikai Irányelvek. Mindenki azon volt, hogy ezt 1993 júniusában el is fogadja, és akkor, teljesen váratlan módon — igazán nem az ellenzék szándékából, lehet, hogy a jelen lévő kormánypárti képviselők szándékából sem, de semmiképpen nem az ellenzék szándékából — lett őszre, szeptemberre halasztva. Döbbenten álltunk az előtt, hogy szeptemberben sem tárgyalta meg a Parlament; abban reménykedtünk, hogy októberben, novemberben — és jelenleg decembert írunk. Ebben nekünk valóban vajmi kevés szerepünk volt, hogy egy állandó, havonta módosított és görgetett módon történt ez a tárgyalás.
Ami a privatizációs albizottságot illeti, én egyetlen szóval sem említettem, hogy olyan értelmű információs hiányunk van. Sőt Tardos Márton beszédében körülbelül három héttel ezelőtt meg is köszönte, és megemlítette, hogy jelentős mértékben növekedett az ÁVÜ-nek — talán most már lehet mondani, hogy az ÁV Rt.-nek is, mert onnan is kaptunk — az információellátó szolgálata.
Kifejezetten az ÁVÜ döntéseinek és döntés-előkészítésének és a privatizációs albizottságnak a kapcsolatában látjuk a problémát. Tardos Márton nincs itt, de külön kért, említsem meg, hogy magával a döntéshozó folyamattal nem vagyunk tisztában. Úgy érzi, hogy a privatizációs albizottságnak több információja kellene hogy legyen abban, hogy milyen alapon történnek a döntések. Mostanában számos példa volt rá, hogy új tenderkiírás ugyanabban a témában eléggé érthetetlen vagy nem megmagyarázott módon történt. Ha szabad azt mondani tehát: nem az információk bizonyos szolgáltatásában — ami kétségkívül javult — volt és van probléma jelen pillanatban, hanem hogy az albizottság és az ÁVÜ és az ÁV Rt., illetve az őket felügyelő miniszter érdemi munkájában, érdemi együttműködésében az ő megítélése szerint eddig bizonyos formális haladás bekövetkezett, de érdemi haladás nem következett be, és a már többször említett parlamenti ellenőrzés érdemben nem javult a privatizációs albizottság eddigi tevkenysége során.
Remélem, híven tolmácsoltam azt, amit külön kért Tardos Márton, hogy távollétében megemlítsek. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem