PREPELICZAY ISTVÁN (Kisgazda)

Teljes szövegű keresés

PREPELICZAY ISTVÁN (Kisgazda)
PREPELICZAY ISTVÁN (Kisgazda) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tisztelt Ház előtt már többször szó esett róla, hogy a magyar igazságszolgáltatás szerveinek lassú és körülményes eljárása miatt az egész magyar igazságszolgáltatás ellehetetlenül. A bíróságok évekig tartó eljárás keretében ítélkeznek gazdasági ügyekben, büntetőügyekben, családjogi ügyekben és a politikai közélet jogi vonatkozású ügyeiben. A tisztelt Ház erőltetett munkatempója mellett időt szakított arra, hogy a bíróságok jogállását rendezze, hogy a bírók függetlenségét biztosító feltételeket megteremtse. Ez a Házon múlott — a többi nem.
Egész egyszerűen felháborító, hogy egy zsebtolvaj ellen nagyon rövid időn belül lehet eljárást produkálni, de ugyanakkor volt az a bizonyos cigarettapanama-ügy, mintegy három éve, amikor valami zseniális ember kitalálta, hogy ő külföldre viszi a cigarettát, tehát nem fizet adót — majd itthon terítette a feketepiacon. Első felháborodásában valami ismeretlen okból a Borsod Megyei Bíróság az illetőt le is tartóztatta, őrizetbe vette, majd rövid időn belül szabadlábra helyezték — nem tudom, miért. Az ügy azóta nem zárult le. Ez az ember azóta a legkülönbözőbb sötét politikai erők mögé állva gazdaságilag támogatja őket. Nem tudjuk lezárni — közben szenvedünk a költségvetési hiánytól, és ez az ember milliárdokkal károsította meg az országot. A bíróság nem talál módot és lehetőséget három év óta, hogy ezt az ügyet lezárja.
Érdeklődéssel szemlélem a jelenlegi olajbotrány ügyét is. Egyetlenegy pont volt, ahol valami történt: a honvédségnél, mert hisz az egy zárt szervezet. Őrizetbe is vettek öt-hat embert, majd rövid időn belül szabadlábra helyezték őket. Az olajügy folyik csendben. Tönkrement egy csomó gépkocsi, az országnak irgalmatlan kára keletkezett — a bíróság nem tartja érdemesnek, hogy ezzel foglalkozzék.
Tulajdonképpen itt térnék rá arra, ami személy szerint engem és a pártunkat nagyon súlyosan érint. Tudniillik a pártunk nevével súlyosan visszaélő Torgyán József immár másfél évvel ezelőtt, itt, ebben a házban meggyanúsította a Kormányt, hogy ellene pucscsot szerveztek. Azóta Boross belügyminiszter úr és Fur Lajos (Közbeszólások: Für! Für fúr. — Derültség.) …Für Lajos honvédelmi miniszter úr lélekben kommandós ruhában ül itt köztünk: ők voltak a kommandósok, akik megtámadták ezt a szegény, ártatlan embert…
Alapvetően a következő a baj. Tegnap elkezdtem utánaérdeklődni. A főügyészség ez év január 24-én tudta a bíróságnak rendelkezésre bocsátani azt a vádiratot, ami a kormánytagok feljelentése alapján született. Tudom: egy negatívot bizonyítani sokkal nehezebb, de hát ez a közel fél év azért egy kicsit sok…
Ezek után következett az, hogy előhúztak négy Jolly Jokert, négy kvietált rendőrt, akik meggyőződésem szerint hamisan tanúskodtak… (Közbeszólások: Vigyázz!) …de végeredményben ezt nem az én tisztem eldönteni… (Közbeszólás a bal oldalról: Akkor miért mondtad?) …de ez lehetőséget adott a bíróságnak, hogy az ügyet megszüntesse vagy felfüggessze.
Legnagyobb meglepetésemre azért a Pest Megyei Bíróság mégis foglalkozott az üggyel, és megállapította, hogy nincs halasztó hatálya, tehát folytatni kell az eljárást. Ez ez év június 3-án történt. A tisztelt nagyon független magyar bíróságnak ez év június 3-ától nem volt ideje arra, hogy egy olyan ügyet, amelyik bemocskolja a Kormány becsületét, egyáltalán napirendre vegyen, egyáltalán tárgyaljon. Egész egyszerűen ez az ország közérzetében is rossz hatást kelt: rossz hatást kelt akkor, amikor a nagy gazemberekkel, akik milliárdokat vágnak zsebre az állam átverésével, nem lép fel keményen a bíróság; rossz hatást kelt, amikor politikailag bemocskolva a Kormányt lép fel valaki, és a bíróságnak nincs ideje ezzel foglalkozni — egész egyszerűen lejáratjuk magunkat. Európához közeledünk? Nem. Nekem mindig az volt az álláspontom, hogy mi Európához tartozunk — de ezekkel az ügyekkel, az úgynevezett tisztelt független magyar bíróság csúsztat le minket a Balkán felé. És ezt nem kellene hagyni!
(9.10)
Végtelenül sajnálom, hogy az igazságügy-miniszter úr nincs itt… (Dr. Isépy Tamás: Én itt vagyok!) …bár tudom, ő arra szokott hivatkozni — államtitkár úr itt van helyette —, hogy nincs befolyása a független magyar bíróságra. De mitől független ez a magyar bíróság?
Az igazságtól független? Mert leginkább úgy tűnik már. Egész egyszerűen nem akarnak lezárni olyan dolgokat, amelyeknek hatalmas közéletromboló hatásuk van.
Felhívom a figyelmet arra, hogy igen nagy veszély leselkedik arra a társadalomra, ahol az adósnak nem kell attól tartania, hogy a tartozását behajtják rajta, a bűncselekmény elkövetőjének attól, hogy belátható időn belül megbüntetik, és a politikai közélet kalandorainak attól, hogy a nagy nyilvánosság előtt tett becsületsértő és rágalmazó kijelentéseikért felelniük kell.
Természetesen nem a bíróságok tehetnek arról, hogy vannak adósok, bűnözők és politikai kalandorok, de arról, hogy ezeknek az uraknak nincs mitől tartani, arról már igen. Ha a koalíció soraiból valaki a bíróságokat és az ügyészségeket kritizálja, akkor rögvest felröppen a vád: politikai nyomást kívánnak gyakorolni az igazságszolgáltatás szerveire. Ezzel szemben a valóság az, hogy mi sohasem arra kívánjuk a bíróság figyelmét felhívni, hogy egy adott kérdésben hogyan döntsön, hanem arra, hogy akárhogyan is, de döntsön végre! Ez pedig nem befolyásolás és nem is politikai nyomásgyakorlás. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem