SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A beterjesztett törvénymódosításban arra teszünk javaslatot, hogy az önkormányzati tulajdonú vízi közműből szolgáltatott ivóvíz, továbbá a szennyvízelvezetés és -tisztítás hatósági árát a települési önkormányzat határozza meg.
Az ármegállapítás jogkörének decentralizálását az teszi szükségessé, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény az önkormányzatok tulajdonába adta a regionális vízi közmű létesítmények kivételével a vízi közműveket. A vagyonátadás befejezésével a víz- és csatornaszolgáltatást biztosító öszszes vízi közmű több mint 80%-a önkormányzati tulajdonba került. Emellett az 1990-ben hozott törvény az önkormányzatok feladatává tette az egészségesivóvíz-ellátást és a csatornázást.
Az ártörvény módosításával összhangba kerül az ellátási felelősség és az ármegállapítás. Továbbra is szükségesnek ítéljük, hogy a regionális vízi közműből szolgáltatott ivóvízért és a regionális csatornamű használatáért fizetendő díjakat a minisztérium állapítsa meg. Ezt indokolja egyrészt, hogy a regionális vízi közmű létesítmények kizárólagos állami tulajdonban vannak, másrészt az a körülmény, hogy a regionális vízi közművek nagy térségek szolgáltatási igényeinek kielégítését biztosítják. Megjegyzem, hogy az 1993. évben az ivóvízátadás 88,5%-át regionális vízi közművekből tették lehetővé.
A benyújtott javaslat a tulajdoni kérdések rendezésével egyidejűleg fokozatos jogkörleadást tesz lehetővé. Azok a települési önkormányzatok, amelyek ivóvíz-szolgáltatása és szennyvízelvezetése még 1994. január 1-jén is állami tulajdonú vízi közműből történik, a vagyonátadás befejezéséig átmenetileg nem kaphatnak díjmegállapítási jogot. A törvénymódosítási javaslat szerint a települési önkormányzati díjmegállapítás hatálybalépésének időpontja 1994. január 1-je. Az önkormányzatok felkészülési idejének meghosszabbítása érdekében a települési önkormányzatok ármegállapítási rendelkezésének hatálybalépéséig, de legfeljebb 1994. június 30-ig a minisztérium által megállapított víz- és csatornaszolgáltatási díjak maradnak érvényben. Ezen időtartam alatt a minisztérium szakmai segítsége mellett az érintett önkormányzatok felkészülhetnek ármegállapítási hatáskörük érvényesítésére.
(16.30)
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésem, hogy a benyújtott törvényjavaslat a víz- és csatornaszolgáltatás díjmegállapítási jogkörének gyakorlásában olyan változást hoz, amelynek eredményeként a helyi sajátosságokat figyelembe vevő árképzéssel javul az ármegállapító munka. Ehhez kérem képviselőtársaim jóváhagyását. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem