TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ)
TROMBITÁS ZOLTÁN (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Módosító indítványomról kívánok néhány szót szólni. Azok számára, akik eddig is figyelemmel kísérték a költségvetési vitákat, talán nem lesz új ez a módosító indítvány, hisz ezelőtt is már többször megkíséreltem ezt az indítványt benyújtani és elfogadtatni az Országgyűléssel. Ez a kísérlet sikertelen volt eddig, akárhányszor csak próbálkoztam vele, azonban ez nem szegte a kedvemet, és újból megpróbálom meggyőzni önöket arról, hogy van értelme támogatni ezt az indítványt.
A megyék térségi feladatok ellátására — lakosságszámuk után — normatív támogatást kapnak. Ez a normatív támogatás tavalyelőtt, a Kormány benyújtott javaslatában 500 forintban volt lakosonként meghatározva, amelyet egy sikeres kereszténydemokrata módosító indítvány — amelyet végül a Kormány is támogatott — 400 forintra szállított le.
Tavaly ez az összeg 490 forint lett, és az idén is ezt javasolja a Kormány.
E térségi feladatokat —véleményem szerint — a megyék nemcsak önmagukban végzik el, hanem megyei jogú városok is részt vesznek ezen feladatok elvégzésében, sőt sokszor a megyei jogú városok komolyabban kiveszik a részüket ezen feladatok ellátásából.
Egy olyan város, ahonnan én jöttem, Pécs, amely nemcsak a megyében jelentős nagyváros, hanem az egész térségre, a Dél-Dunántúlra is kifejti hatását, ott nyilvánvaló, hogy a vele összehasonlított megyénél — úgy gondolom — nagyobb feladatokat végez el ezen a területen.
Indítványom azt célozza, hogy ezt az összeget meg kell osztani a megyei jogú város és a megye között. Most a megyei jogú város lakossága után is a megye kapja meg a támogatást, ezt a normatív összeget. Azt gondolom, hogy ez nem helyes.
Tavaly egy pénzügyminisztériumi egyeztetésen — ez valamikor ősszel zajlott, ahol a megyei jogú városok vezetői is részt vettek — a minisztérium elismerte ezen indítvány jogosságát, azonban, sajnos, a szavazáson végül is nem támogatta.
Tavalyelőtt leszavazásra került az indítványom, amelyet akkor Balázsi Tibor MDF-es képviselőtársammal együtt nyújtottunk be, és megpróbáltunk itt, a Parlamentben is lobbyzni, bármelyik részén is üljenek a patkónak a megyei jogú városokat képviselők. Szerencsére sokan támogatták ezt.
Tavaly már egyedül nyújtottam be az indítványt, és mindössze néhány szavazattal maradtunk le a sikerről. Idén tehát újból próbálkozom ezzel.
Nem kérek több pénzt, tisztelt képviselőtársaim, hanem mindössze egy igazságosabb elosztásra próbálok meg kísérletet tenni. Ezúton is kérem a Kormányt, hogy csak azért, mert a megyei jogú városokat jelenleg többségében — túlnyomó többségében — fiatal demokraták és szabad demokraták vezetik, ne tegyék meg azt, amit eddig is tettek, hogy az indítványomat elutasítják. Köszönöm szépen a figyelmüket! (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem