SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke:
SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési törvény közbenső határozathozatalának másnapján, tehát december 1-jén közzétettem a 14792-es számú tájékoztatót, amely tartalmazta azokat a döntéseket, amelyeket az Országgyűlés a közbenső határozathozatal során hozott.
Itt egyrészt azt szeretném közölni a tisztelt képviselőtársakkal, hogy ez a tájékoztató számos ponton módosítja az eredeti előirányzatokat — illetve nem a tájékoztató, hanem maga a döntés — és azokat a módosító javaslataikat, amelyek a döntéshozatal második körébe tartoznak. Lényegében tehát azokat, amelyekről nem született akkor döntés, azokat elvileg hozzá kell igazítani, és ha azt akarják, hogy dönthessen róluk a Parlament, akkor hozzá kell igazítani a tájékoztatóban foglaltakhoz.
Tehát ha olyan összeghez nyújtottak be módosító javaslatot, amelyik most módosult, akkor újra be kell azt a módosító javaslatot nyújtani. Természetesen itt tiszteletben kell tartani a 2. § szabályait, tehát csak fejezeten belüli átcsoportosításra lehet benyújtani módosító javaslatot, illetve általában olyan módosító javaslatot, amely a főösszegeket nem érinti. De mondom, ha olyan előirányzatot érint, amely módosul, az Országgyűlés csak akkor tud róla dönteni, ha újra beadják.
Ez az egyik dolog, amit mondani szerettem volna. A másik az az, hogy sajnos egy ilyen hosszú és bonyolult döntéshozatalnál mindig előfordulnak hibák, illetve részben előfordulnak hibák ott, hogy a parlamenti apparátus és a pénzügyminisztériumi apparátus a döntések regisztrálásánál is bizonyos apróbb hibákat követ el. Ilyen döntéshozatalnál azt hiszem, ez elkerülhetetlen. Tavaly is így történt.
A 14 792-es számú előbb említett tájékoztatóhoz ezért most kiadok egy tájékoztató kiegészítést, amely ezeket a hibákat sorolja fel. Tehát itt részben arról van szó, hogy hol hibás maga a 14792-es számú jelentés abban az értelemben, hogy nem pont azt rögzíti, ami tényleges döntés történt. Részben pedig arról, hogy a Parlament sajnos hozott egymásnak ellentmondó, illetve egyes pontokon értelmetlen döntéseket. Azok majd úgy kerülhetnek korrigálásra, hogy a végszavazás elhalasztásáról kétharmados döntést hozunk, és akkor a költségvetési bizottság benyújt módosító javaslatot, amellyel ezeket a hibákat rendbe hozza.
(9.30)
A hibák egyébként — meg szeretném jegyezni — nem különösen jelenetősek; se el nem veszett, se meg nem került 100 milliárd forint… De mindenesetre azért, hogy a törvény rendben legyen, ezeket a dolgokat majd el kell rendezni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem