RUDICS RÓBERT (MDF)

Teljes szövegű keresés

RUDICS RÓBERT (MDF)
RUDICS RÓBERT (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon rövid időre szeretném a türelmüket igénybe venni. Két módosító indítványt szeretnék önökkel ismertetni, és ezeknek a támogatását szeretném kérni.
Az 1992-es költségvetési évre vonakozóan hatpárti javaslatként hét képviselőtársammal benyújtottunk egy olyan módosító indítványt, amellyel a 100 fő alatti tanulólétszámú általános iskolát fönntartó önkormányzatok támogatását szerettük volna elérni. Ezt a módosító indítványt annak idején az Országgyűlés elfogadta, és az érintett települések nagy örömmel fogadták. Lehetőséget biztosított ezzel a költségvetés arra, hogy a rendkívül nehéz helyzetben lévő kis iskolákban fönnmaradjon az oktatás, lehetőség nyíljék legalább az alsó tagozatosok helyben történő oktatására.
(10.10)
A '93-as költségvetési évben azonban történt egy változtatás, ezt a kiegészítő 500000 forintot pályázathoz kötötte az Országgyűlés, illetve differenciálta is. Úgy gondolom, és Tarnóczky képviselőtársammal benyújtottunk egy módosító indítványt ezzel kapcsolatban, hogy ezek a kistelepülések, amelyek szinte költségvetésük majdnem egészét a meglévő intézményeik fönntartására fordítják, s ezáltal nem képesek a címzett és céltámogatási pályázatokon részt venni, indokolt, hogy ezt a kiegészítő 500000 forintot megkaphassák mindenféle differenciálás és pályázat nélkül.
A módosító indítvány számát még nem tudom megmondani, mert a tegnapi napon nyújtottuk be. Kérem képviselőtársaimat és a miniszter urat, hogy támogassák.
A másik indítványt csupán egy mondatban ismertetve, Wekler Ferenc képviselő úr és több képviselőtársam is szólt arról, hogy a körzeti funkciókat is ellátó kisvárosok kiegészítő költségvetési támogatásra szorulnának éppen olyan okokból, hogy iskoláikban, egészségügyi, szociális és egyéb intézményeikben a környező települések lakosait, diákjait is ellátják, és ez a költségvetésükben nem jelenik meg.
Történtek különböző — többek között pénzügyminiszteri — ígéretek is ezzel kapcsolatban, azonban a költségvetésben mindez nem került realizálásra. Azt beláttam, hogy a költségvetés jelenlegi nehéz helyzetében ez a probléma kielégítően nem oldható meg, de hogy valamiféle biztosíték vagy garancia legyen arra, hogy az elkövetkezőkben az Országgyűlés és a Kormány gondot fordít erre a problémára, egy 66. §-sal javasolom az Országgyűlésnek kiegészíteni a költségvetési törvényt, melyben fölkérnénk a Kormányt arra, hogy ezeket a körzeti feladatokat is ellátó kisvárosokat legkésőbb a '95-ös költségvetési évben kiegészítő támogatásban részesíthessük, és ennek az elveit a Kormány már most kezdje el kidolgozni.
Még egyszer kérem képviselőtársaimat, illetve miniszter urat, államtitkár urat, hogy támogassák ezeket a módosító indítványokat. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem