HAJDÚ ZOLTÁN (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HAJDÚ ZOLTÁN (SZDSZ)
HAJDÚ ZOLTÁN (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Az 1990. évi IV. törvény módosításáról, amelyhez különböző módosító indítványok vannak a kezünkben, nem óhajtok bővebben beszélni. Az általános vita idején bőségesen volt lehetőségük az indítványtevőknek és hozzászólóknak kifejteni ezt a témát.
Csupán arról szeretnék szólni, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének is van bent módosító indítványa, amely vagy a honvédelmi törvényben, vagy más törvényben, de feltétlenül törvényi szinten szeretné rendezni a katonák csoportos vallásgyakorlásának a lehetőségét. Mécs Imre, illetve Iványi Gábor képviselőtársaink módosító indítványáról van szó.
Nem lehet elfelejteni természetesen, hogy egy olyan jogi és lelkiismereti hézagnak a kiküszöböléséről kell döntenie a Parlamentnek, amely az egyéni vallásgyakorlást ugyan engedélyezi, de a csoportos vallásgyakorlásra nem ad módot. S nem lehet elfelejteni azt a sajátos státust és működési rendet sem, amely a honvédséget jellemzi. A sorkatonai szolgálat teljesítése idején a laktanyában az állampolgári kötelezettség és az állampolgári jogok találkoznak, illetve ha törvényi úton nem rendezzük, ütközhetnek egymással.
(18.00)
Ennek a kiküszöböléséért kellene nagy felelősséggel, igen komoly odafigyeléssel, pontos törvényben rendelkezni a katonáknak a csoportos vallásgyakorlását illetően. Harmóniát igénylő és rendkívüli körültekintést igénylő jogalkotási munkára van szükség. Félreértés ne essék, a szabad demokraták soraiból senki sem vonja, én magam sem vonom kétségbe, hogy nagyon jó szándékú, becsületes, az emberi méltóságot és az emberi szabadságjogot tisztelő emberek fogják kezelni a seregen belül ezt a lehetőséget, hogy csoportosan gyakorolják vallásukat az emberek, az ott élők, a katonák. Azonban, ha ez törvényi szintnél alacsonyabb szintű szabályozással történik, akkor megvan a lehetőség arra, hogy hamarabb, esetleg kevésbé meggondolt módon változtassanak a szabályozáson.
Garanciális okból csak egy olyan passzust kellene betoldani, amelyik arról rendelkezik, hogy törvény szabályozza. Hallottuk Perjés Gábor képviselőtársam felszólalásából, hogy a másik oldal sem zárkózik el ettől. Semmiféle kikötése nincs a Szabad Demokraták Szövetségének sem arra nézve, hogy törvény - a honvédelmi törvény, vagy a katonák lelkiismereti szabadságát szabályozó törvény, vagy ez a törvény, vagy bármilyen törvény, de törvényi színtnél nem lejjebb lévő szabályozás - rendezze ezt a kérdést. Ez az álláspontunk, és ehhez szeretnénk következetesen ragaszkodni. Külön aggodalmunk, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak a képviselői az emberi jogi bizottságban nem nyilatkoztak, hogy milyen szinten kívánják szabályozni ezt a kérdést, a folyó előkészítés milyen rendelkezések alapján történt. Egyáltalán, mi történt eddig ennek a kérdésnek, a tábori lelkészségnek, a katonák csoportos vallásgyakorlása ügyének a szabályozásában?
Felvetődhet tehát a gyanú, hogy a hallgatás azt takarja, hogy már eldöntötték, hogy rendeleti szinten kívánják rendezni ezt a kérdést. Ha nem így lenne, érthetetlen, miért elleneznék törvényi szabályozásra utalás beemelését. Az eredmény végül is az lenne belőle, hogy fontos kérdésben álvita kerekedne, álvitákat folytatnánk a Parlamentben, ahelyett, hogy pontos, megnyugtató és hosszú távú szabályozása történne meg ennek az ügynek.
Kérjük a Kormányt, hogy támogassa Mécs Imre, vagy Iványi Gábor, a szabad demokraták benyújtott módosító javaslatait. Szeretnénk magunk is hozzájárulni a szabad vallásgyakorlás e területén történő előrelépéshez, de jó lelkiismerettel csak akkor tudjuk ezt megtenni, hogyha törvényi szinten, és nem lejjebb történik ebben szabályozás. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem