SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Teljes szövegű keresés

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Végére érve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényjavaslat vitájának, köszönetemet fejezem ki képviselőtársaimnak azért az együttgondolkodást és közös felelősséget jelző munkáért, amellyel a parlamenti munka során támogatták a hazai szociálpolitika megújulását. Bár a nehéz megélhetési viszonyok és az arról elrugaszkodó politikai megnyilatkozások miatt a beérkezettnél lényegesen több érdemi módosító indítványt vártunk, szinte valamennyi javaslat megfontoltnak bizonyult. Sokat közülük köszönettel el is fogad a Kormány, másokat nem tart a törvény normaszövegébe illeszthetőnek.
E törvény megszületésével útjára indulhat egy olyan, három-négy év alatt végrehajtható szociálpolitikai reform, amely a szociális törvénykezés folyamatába ágyazva lehetővé teszi, hogy a társadalom jövedelemszerkezetében bekövetkező változásokat követni képes új ellátási rendszer jöjjön létre. Az átmenetileg vagy tartósan nehéz helyzetbe kerülő honfitársaink számára a szociálpolitikai reform kibontakozásával egy olyan szociális biztonsági háló alakulhat ki, melyben garantált és kiszámítható ellátások születnek meg, még akkor is, ha azok nem gazdag támogatásokat jelentenek.
A szociális rendszerek törvényi szabályozásával eleget tehetünk a nemzetközi elvárásoknak is, mely a szociális területen is a jogszerűséget tekinti alapelvnek. Szakítva a korábbi központosított állami rendszerek túlsúlyával, az állam felelősségének fenntartása mellett a korábbinál nagyobb szabadság és felelősség hárul a helyi önkormányzatokra. Az államilag garantált minimumok mellett ez lehetőséget biztosít a helyi problémákra választ adó megoldási módok kidolgozására, bevezetésére.
A megnövekedett feladatokhoz az elfogadott költségvetési törvényben 73%-os forrásnövekedéssel biztosításra került a szükséges fedezet, ami az 1992. évi 16 milliárd forinttal szemben csaknem 28 milliárd forintot jelent. A továbbra is fennmaradó mintegy 40 féle szociális ellátás mellett szociális rendszerünk a következő új támogatási formával gazdagodhat, ha önök támogatják az előterjesztést.
Gyermeknevelési támogatás a három és több gyermeket nevelő családok számára abban az esetben, ha az anya a gyermek otthoni nevelését választja főhivatásának, közel havi 6 ezer forintos ellátást biztosít megfelelő feltételek mellett, mely nyugdíjra jogosító időnek számít.
Lakhatási támogatással azon családok számíthatnak segítségre, akiknél lakhatásra fordított kiadásaik elérik, illetve meghaladják a háztartás jövedelmének 35%-át. A jogosultság konkrét feltételeit a helyi lakásviszonyok és költségek ismeretében az önkormányzatok dolgozzák ki. Erre a célra 6 milliárd forint állami támogatást sikerült biztosítani, mely beépült az önkormányzatok költségvetésébe.
A tartósan munkanélküliek jövedelempótló támogatása is olyan új konstrukció, amely hosszabb távon a lakosság szociális szempontból érintett valamennyi rétegét lefedő ellátási rendszer első eleme, amely a családi jövedelemvizsgálatra alapozottan nyújt egy minimális jövedelmi garanciát. Az elkövetkező években a jövedelempótló támogatás fokozott kiterjesztésével megszűnhet a jelenlegi egyedi elbírálásra épülő segélyezési rendszer.
(9.40)
Az átmeneti segély nemcsak nevében, hanem jellegében is újszerű, hiszen törvényi alapot teremt arra, hogy az évek óta rendszeresen fizetett eseti segélyeket az önkormányzatok folyamatos kiegészítő ellátásokká igazíthassák át, vagy eddig nem támogatott rétegeket vonjanak be az ellátotti körbe rugalmas, korszerű módszerekkel.
Szintén új szemléletű az a törvényben rögzített kötelezettség, mely szerint öt év alatt ki kell építeni a ma még hiányzó aktív szociálpolitikát jelentő szociális szolgáltatásokat. Ez, természetesen, településtípusonként eltérő kötelezettséget jelent, amelyhez a kormányzat, illetve a költségvetés központi forrásokat is rendel.
Bármennyire is szeretnénk, az anyagi forrásaink korlátozottsága miatt ma még nem lehetséges minden szociális problémára választ adó támogatási rendszer azonnali bevezetése, de bízom benne, hogy a jövő évben a megkezdett reformot folytatni tudjuk, további ellátások vezethetők be, illetve korszerűsíthetők a meglévő rendszerek azáltal, vagy azzal a céllal, hogy a szociális biztonság újabb rászoruló rétegeket érhessen el.
Úgy gondolom, hogy ennek a törvénynek az elfogadásával – a már jóváhagyott költségvetéssel összhangban – 1993-ban is jelentős előbbre lépéssel számolhatunk. Ugyanakkor az is látható – és ez vállalható is –, hogy törvényünk túlmutat a jövő esztendő lehetőségein, hiszen hosszú évekre jelöli ki a szociálpolitika fejlődésének irányait. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem szavazataikat. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem