SZIGETHY ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
SZIGETHY ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ellenzéki pártok az alkotmányügyi bizottság ülésén részben tartalmi szempontból, részben pedig formai szempontból különös figyelemmel voltak az alkotmányosság betartására.
A tartalmi szempontoknál kiemelkedően fontosnak tartjuk azt, hogy az Alkotmánybíróság döntésében jelzett anyagi, eljárásjogi és szervezeti garanciák biztosítva legyenek a törvényben, amelyek biztosítják a megfelelő függetlenségét a közszolgálati médiumoknak.
Ami a formai részt illeti, az a kétharmadossággal kapcsolatos kisebbségi álláspont. Az alkotmány idézett rendelkezése törvényről beszél, nem egyes szakaszokról. A törvény a címétől, preambulumától a hatályba léptető rendelkezésekig szerves egészet jelent. Nem lehet logikailag különválasztani az egyes rendelkezéseit. A törvény éppen ezért egészében kétharmados. Különösen vonatkozik ez a 48. §-ban, illetőleg a 130. §-ban meghatározott, az Alkotmányban is nevesített felügyelettel kapcsolatos rendelkezésekre. A felügyelet ugyanis a törvény bármely rendelkezésének a megszegése esetén szankciókat helyez kilátásba, különösen a Rádió és Televízió Hivatal tekintetében ez nagyon súlyos szankciókat tartalmazhat, hiszen adott esetben az engedélyt be is lehet vonni a bírságolás lehetősége mellett. Ezért logikailag lehetetlen a törvényt szakaszokra szétbontani. A törvény így egység, ahogy ezt a Kormány az Országgyűlés elé terjesztette. Ha pedig egység, akkor lehetetlen külön 50%-os és külön 67%-os rendelkezéseket találni benne.
Megjegyezzük, hogy az alkotmányügyi bizottság ülésén a kormánypártok megjelent képviselőinek, illetőleg a Kormány képviselőinek feltettük azt a kérdést, hogy tudnak-e olyan elhatároló ismérvet megjelölni, amely alapján ezt a felügyeleti jogot bármilyen formában külön lehetne választani. A törvény ugyanis egységesen e törvény rendelkezéseinek a megszegéséről beszél, amikor a szankciórendszert kilátásba helyezi. A kormánypárti képviselőket három alkalommal megkérdeztük; nem tudtak ilyen ismérvet megjelölni. Ezután bejelentettük, hogy a kétharmadossággal kapcsolatos előterjesztés leszavazása után nem vagyunk hajlandók részt venni olyan vitában, amely a törvényt szét próbálná szedni egyes rendelkezésekre, mert ennek nincs elvi alapja.
Ilyen előzmények mellett be kell jelentenünk azt, hogy az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége nem rendelkezik olyan jogosultságokkal, amelyek mellőzhetővé tennék az Alkotmány rendelkezéseinek az alkalmazását. Az Alkotmány erre a törvényre és nem egyes rendelkezésekre ír elő kétharmadosságot, éppen ezért az ellenzéki pártok részéről elfogadottnak csak azokat a rendelkezéseket tudjuk elismerni, amelyek a kétharmados többséget megkapták. Ez természetesen vonatkozik a végszavazásra is, hiszen lehetetlen végszavazást tartani olyan esetben, amikor a törvénynek az egyes rendelkezései felől mindenképpen kétharmaddal kell dönteni.
Éppen ezért az 50%-os rendelkezésekkel kapcsolatos alkotmányügyi bizottsági többségi véleményt az ellenzéki pártok részéről az Alkotmánnyal ellenkezőnek tartjuk, és azt nem tudjuk semmilyen formában elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(14.50)
(A jegyzői székben Trombitás Zoltán helyét Glattfelder Béla foglalja el.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem