BALÁS ISTVÁN, DR. a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke:

Teljes szövegű keresés

BALÁS ISTVÁN, DR. a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke:
BALÁS ISTVÁN, DR. a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársak! Az adott mentelmi ügy Szűrös Mátyás országgyűlési képviselő, a Ház alelnöke személyét érinti.
A legfőbb ügyész megkeresésében jelezte, hogy az úgynevezett "Guruló dollárok" néven közismertté vált ügy kapcsán dr. Szűrös Mátyás urat devizagazdálkodás megsértése bűntettében való részvétel gyanúja miatt gyanúsítottként kívánja kihallgatni, amennyiben ehhez a tisztelt Ház a mentelmi jog felfüggesztése révén most az engedélyt megadja. A mentelmi jog felfüggesztése egyben azt is jelenti, hogy a későbbiek során mód nyílik a büntetőeljárás teljeskörű lefolytatására is.
A mentelmi bizottság részletesen elemezte az írásbeli megkeresést és mellékletét. Meghallgatta az eljárással érintett képviselő urat, kialakította a vita során az álláspontját, majd úgy döntött, hogy a bizottság előadója a vita lényegét és az ebben megfogalmazott dilemmákat is ismertesse a Ház előtt. Ennek igyekszem röviden a következőkben eleget tenni.
A felszólalók egy része azt hangsúlyozta, hogy elemi érdekek fűződnek közelmúltunk történéseinek a részletes feltárásához és az igazság kiderítéséhez, és ebben nem nélkülözhetőek az igazságszolgáltatás eszközei sem. Az igazságszolgáltatási folyamatban dr. Szűrös Mátyás képviselő úr kétféle pozícióban vehet részt: gyanúsítottként vagy tanúként. Más felszólalók rámutattak e konkrét ügy politikai motívumaira, továbbá néhány további tényre is. Arra, hogy az MSZMP felső vezetése által az ország kárára 4 évtizeden át folytatott gyakorlat felelőseinek nagyobbik része ma már nem él, az élők egy része a cselekményeiért elévülés miatt már nem felel, továbbá más, esetleges résztvevők, idegen állampolgárságot szerezve esetleg a vallomástételt megtagadva, vagy tanúkénti kihallgatásuk során mindent letagadva próbálnak kibújni a felelősségrevonási eljárás alól.
E felszólalói kör ilyen körülmények között aggályosnak ítélte azt, hogy dr. Szűrös Mátyás képviselőt mint az MSZMP felső vezetésének egykori tagját bíróság elé állítsák a gyanú szerint 8, 7, illetve 5 évvel ezelőtt az ő tudtával is történt cselekmények miatt. A bizottság ezen tagjai a szavazás során tartózkodással fejezték ki ellenvéleményüket a határozati javaslattal kapcsolatban.
Ilyen előzmények, ilyen adatok mérlegelése mellett a végső szavazás során 6 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett a bizottság úgy foglalt állást, hogy az adott ügyben javasolja a Háznak a mentelmi jog felüggesztését.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem