FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Bizottságunk megtárgyalta a szóban forgó törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat.
A bizottsági vita súlypontja a tb. bevételeit és kiadásait, illetve az egyenlegét módosítani szándékozó indítványokon volt.
Bizottságunk alapfeladatából fakadóan nem támogatta azokat az indítványokat, amelyek növelték volna az államháztartás hiányát. Nem támogattuk azokat az indítványokat sem, amelyek a járulékok munkaerő- és keresetoldalról nem alátámasztott, fiktív megnövelése árán teremtettek volna látszólagos forrásokat amúgy nagyon is kívánatos és szükséges nyugdíjnövelő és egészségügyi ráfordításokat megnövelő célokra. Források és kiadási előirányzatok átcsoportosítása révén azonban reális lehetőséget látunk arra, hogy a nyugellátások 1993. évi emelésének eredeti előirányzata, a 20,6 milliárd forint mintegy 20%-kal 25 milliárd forintra megnövekedjék. Ennek értelmében támogatjuk dr. Kincses Gyulának a 8485-ös sorszám alatt benyújtott módosító indítványának a 6. pontját.
Ismeretes, hogy a tb. bevételekhez mért működési kiadásai világviszonylatban is a legalacsonyabbak között vannak. Nagy takarékos körülmények között a működési bevételek másfél százalékát nem túllépve kell ellátnia feladatait a tb. apparátusának.
Bizottságunk úgy ítélte meg, hogy tekintetbe véve az államháztartás kritikus helyzetét, nem támogatja azokat az indítványokat, amelyek a működési kiadásokat jelentősebben megnövelték volna, vagy eltörölték volna a másfél százalékos küszöbértéket.
Bizottságunk támogatta azokat a javaslatokat is, amelyek a gyógyító-megelőző ellátás előirányzatain belül közel 4 milliárd forinttal szándékoznak növelni a kórházi fekvőbeteg-ellátásra, és 1 milliárd forinttal a járóbeteg szakorvosi ellátására és gondozására szánt kiadásokat.
A bizottság nem támogatta azokat az indítványokat, amelyek a tb. forrásaiból állami feladatokat kívántak megvalósítani. Így nem támogatta dr. Nádori László javaslatát, amelyik ifjúsági célokra és szabadidős sportolásra 200 millió forintot irányzott volna elő, és nem támogatta dr. Grezsa Ferenc indítványát, amelyik 150 millió forintot egészségügyi intézmények egészségmegőrző, mentálhigiénés programjainak megvalósítására irányzott elő. Megjegyzendő, hogy ez utóbbi programra 1992-ben is az előterjesztő véleménye ellenére szavazott meg összegeket a tisztelt Ház.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nyugdíjból élők, krónikus betegségeik miatt rendszeres kezelésre, orvosi felügyeletre szorulók milliói várják a törvényjavaslat év vége előtti elfogadását.
Bizottságunk a módosító indítványokkal együtt javasolja a tisztelt Háznak a törvény mihamarabbi meghozatalát. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem