KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen. Tehát a legfontosabb kérdés a hatósági jogkörnek a korlátozása volt, amelyet konszenzusos alapon sikerült megoldani, először Kánya Gábor képviselőtársam által benyújtott módosító indítványt majd a mezőgazdasági bizottság által továbbfejlesztett variáció szerint. Így el tudtuk kerülni azt a szerencsétlen összevonást is, amely abból eredt volna, hogy a földrendező bizottságok és a földkiadó részarány-tulajdonosok bizottságai közösen kellett volna, hogy a földterületek tulajdonjogát rendezzék, ami továbbra is elhúzta volna a tulajdonviszonyok rendezésének idejét. Úgy gondolom, ez a gyakorlati megvalósításban szinte lehetetlen állapotot jelentett volna.
Nagyon fontos volt, hogy az úgynevezett ideiglenes használatba adás jelenlegi tervezett szabályozása kikerüljön ebből a tervezetből, ugyanis az egy olyan jogcsorbítást jelentett volna a jelenlegi földtulajdonosok felé, amelyet nehezen tudtunk volna megmagyarázni, nemcsak ezt az eljárást elszenvedőknek, de egyáltalán mindazoknak, akik az alkotmányjogi alapelveket még komolyan veszik.
Amiben már az első perctől kezdve konszenzus volt, az az, hogy a tanyák körüli földeket a tanyatulajdonosoknak kell megkapniuk. Ezt technikai módosításokkal sikerült megoldani, különösebb probléma és gond nélkül.
A földkiadó bizottságok korlátozott hatósági jogköre, amelyet fenntartással bár, de tudomásul veszünk, mindössze a határozathozatalban és az ez elleni jogorvoslatban realizálódik. A Zsiros Géza elnök úr által elmondottaktól eltérően nem a földhivatalok, hanem a földművelésügyi hivatalok látják el a II. fokú jogkört a fellebbezések elbírálása kapcsán, amely megfelelő garanciát nyújthat a tulajdonviszonyok rendezésében.
Az így kialakított és a mezőgazdasági bizottság által benyújtott módosító indítványokkal – az SZDSZ nevében nyilatkozhatom – összességében egyetértünk, és nem fogjuk megakadályozni, hogy ez a törvény elfogadásra kerüljön. Ezennel bejelentjük, hogy a Juhász Pál és az én nevem alatt fémjelzett módosító indítványokat visszavonjuk a mezőgazdasági bizottság módosító indítványai javára. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem