ZSIGMOND ATTILA (MDF)

Teljes szövegű keresés

ZSIGMOND ATTILA (MDF)
ZSIGMOND ATTILA (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mondandóm akár rémmesének is megteszi. Régen, vagy talán nem is olyan régen, az ötvenes évek elején a szörny fogantatása elmaradt. Ettől még a hetedhét országban rosszhírű Gerő Ernő is húzódozott. De sebaj. Jöttek a magukat legitimnek tartó és ilyen, vagy ehhez hasonló kalandokra mindig kapható válogatott legények és leszerződtek. Bűnös kapcsolatukat rejtegetve az érintett nemzetek kandi szeme elől. A legények hasonszőrű testvérei pedig keletre és északra persze támogatták e pártütést. E bűnös viszonyból egy nagyon drága erőművi vetélés a Dunakanyarban és egy szörnyszülemény, bizonyos bősi dunaszaurusz származott.
A baj az, hogy már megszületése, sőt kezdeti csínytevései után tudni lehetett, ha e gonosz életben marad, szörnyűségekre lesz képes. De az igazlátók hiába mondták a magukét, nagyhatalmú rokonai beíratták az OVIBER-be, és féltőn megóvták minden támadástól, neveltetésébe, a vízi emberek kielégítésébe milliárdokat öltek. A veszély ma már hatalmas, a szörny pedig itt liheg a nyakunkban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezt azért mondtam el, mert érzékeltetni akartam, hogy ez a rémmese sem most kezdődött. Bős nem váratlan, hanem várható természeti csapásként ér minket. És azt, hogy ennek a történetnek felelősei vannak. Felelősei a lágy diktatúra keményen a hátunk mögött dolgozó titoknokai, felelősei a politikai döntéshozók, a hivatott és hívatlan szószólók, és az úgynevezett vizes szakma. Igenis, felelősséggel tartoznak azok a vezető politikusok, akik már bőséggel ismerve a súlyos ellenérveket és várható károkat, immár nyilvánosan is erőszakolták a továbbépítést. Bizony tudjuk, jól emlékszünk arra, hogy az 1988. évi szomorú szavazást megelőző vitában és a politikai nyomásban, manipulálásban kik, milyen szerepet vállaltak. Ezek akkor is tények, ha az illetők vállalják akkori szerepüket, vagy sem. Netán szemfényvesztő módon egyenlőségjelet tesznek akkori és mostani, a művet ellenző véleményük közé.
És a szakemberek? A vizes szakma? Mondták már, hogy sértem e jeles hivatás munkásait. Nem, hölgyeim és uraim. Én nem általánosítok. Hanem kizárólag arra a vízügyi tervezői, kivitelezői lobbyra gondolok, azokra, akik a zsíros falat megszerzését és megtartását a nemzet, sőt a nemzetek érdekei elé helyezték. Többek között a más véleményt valló vízügyi szakemberek szakvéleményét is elseperve az útból.
Abszurd vízió, hogy azok, akik feldúlták a Dunakanyart, most megnyerhetik annak helyreállítási jogát. Mindezt valamennyiünk kárára, de mondhatom úgy is, hogy a magyar állampolgárok nyomorúságára.
Tisztelt Ház! Az 1988. évi minősíthetetlen szavazás fordulópont volt. A csehszlovák fél óvatosan viszszafogta az építkezést, mert nem volt biztos abban, hogy a magyar Palament a továbbépítés mellett dönt majd. Ekkor a kész helyzet még nem volt ilyen szorító. A politikai erőszak azonban győzött, és északi szomszédunk megkapta a bátorítást. Ez az egyik súlyos következmény. A másik pedig az, hogy még egy újabb évig folyt az itthoni építkezés, milliárdokat elherdálva. Nos, erről a felelősségről beszéltem.
A dunaszaurusz – bár Nagymarosnál retardáltan, de – kifejlődött, és megléte súlyosan veszélyezteti a magyar és a szlovák nép valós érdekeit. Mindkét nemzet méltatlanul kénytelen nyögni a testvérdiktatúrák iszonyú örökségét, melyet a Liszenkók, Davidovok és itteni követőik félművelt természetátalakító gőgjükkel hagyományoztak és erőltettek ránk.
A Kormány előterjesztésével, a miniszterelnök úr erőfeszítéseivel határozottan egyetértek, azt támogatom. Azzal a megjegyzéssel, hogy a már hivatkozott készültségi fok és a C variáns építésének felgyorsítása nem tölt el túlzott optimizmussal. Ennek ellenére magam is a tárgyalások híve vagyok. Mindaddig, amíg van értelme. Ugyanis ha a tárgyalások taktikájával egyidejűleg óráról órára, napról napra a kész helyzet zsákutcájába menetelünk, az már a mi felelősségünk. A tárgyalásoknak akkor van értelme, ha a kivitelezésre halasztó hatálya lehet. Ha nincs, akkor akaratlanul is a szörny gyámolítóivá válhatunk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem