CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)
CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Még a múlt heti vitában, nem a külügyi bizottság megbízásából, de a bizottság tagjaként azért is szót kértem, amire akkor Takácsy Gyula, a gazdasági bizottság elnöke előadásában utalt, nevezetesen arra a külügyi bizottság által kis számú tartózkodás mellett elfogadott javaslatomra, mely a nagymarosi térségben okozott környezeti károk felszámolásának azonnali megkezdésére irányul. E javaslat alapja az Országgyűlés 1991. április 23-án, tehát majd' egy évvel ezelőtt érvénybe lépett határozata, mely a vízlépcsővel kapcsolatos kormányzati feladatokról rendelkezett, s amely nemcsak a megvalósításra és üzembehelyezésre irányuló munkálatok felfüggesztését, az állami nagyberuházás azonnali leállítását írta elő, hanem arról is döntött, hogy ki kell dolgozni a megfelelő intézkedéseket az érintett magyarországi területek rehabilitációjára nézve is.
Énmagam, amellett, hogy teljes egészében elutasítom a vízlépcső bármilyen megoldás szerinti felépítésének gondolatát, annak idején e Ház előtt igen sokadmagammal nem azért tüntettem, hogy most idebent támogassam. Tehát emellett a leghatározottabban sürgettem a nagymarosi térség helyreállításának nem egy hónapon belüli, hanem azonnali megkezdését. Ehhez nem kell türelmi idő, nem kell kivárás, nem kell bizonyos más aspektusok körültekintő mérlegelése. Erre eddig is éppen elég idő lett volna; ehhez "csak" – idézőjelben – az Országgyűlés határozatának végrehajtása szükséges. Ennek megfelelően kell pályáztatni, tervezni, pénzeszközöket biztosítani, kapacitást hozzárendelni és kiküldeni a munkagépeket. Ez a helyreállítás csak rajtunk múlik, a magyar félen, és meggyőződésem, hogy lépésünk a társadalom lobbyk fölötti egyetértésével találkozik.
5314-es szám alatt módosító indítványt nyújtottam be, mely lényegében a preambulum háromszavas korrekciója, s azon alapszik, hogy mindazon ökológiai és gazdasági károk, amelyek kiküszöbölését az országgyűlési határozat elérni kívánja, nemcsak a vízlépcsőrendszer legnagyobb objektumainak megépítésével és működésbe helyezésével következnek be, hanem a rendszernek mint összefüggő egésznek a kisebb építményei által is! Ha csupán tehát az úgynevezett főműtárgyak megépítésének tilalmáról szólunk, a megfogalmazás lehetővé teszi minden más építmény megvalósítását, vagyis a továbbiakban már csak minősítési kérdés, hogy milyen objektum minősül kicsinek vagy nagynak. Hozzáteszem, hogy a térség árvízvédelmi és víztisztító művei a vízierőműtől függetlenül is szükségesek, tehát a nem fő létesítmények közé azok semmiképpen sem sorolhatók be.
Ezért kérem önöket, hogy a feltehetően rövidesen kézbe vehető módosítással, melyet megfelelő számú támogatással az elnök úrnak benyújtottam, szavazásuk során értsenek egyet és támogassák. Még egyszer kérem képviselőtársaimat, hogy a lehetőségeinket javító módosító indítvány mellett szavazzanak. Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem