BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
BALÁS ISTVÁN, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársak! Az alkotmányügyi bizottság részletesen megvitatta a törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokat, és úgy gondolom, hogy bizottsági előadóként ott kell kezdenem, ahol Hagelmayer István úr abbahagyta.
A törvény hatályára vonatkozóan több módosító indítvány érkezett. Az egyik az Állami Számvevőszék érdekeit tartotta szem előtt Vékony Miklós tollából. Bizottságunk ezeket támogatta. E javaslatrész előirányozza azt, hogy az ÁSZ-szal kapcsolatban a részletes szabályokat ez év végéig a Parlament meg fogja alkotni.
Egy egészen más irányú kérés is érkezett a bizottsághoz az Alkotmánybíróság hivatali apparátusának a legmagasabb rangú személyétől – tehát nem alkotmánybírótól –, s ez a levél többek között a következőket rögzíti. Rögzíti a hivatali apparátus embere, hogy alkotmányos szempontból aggályosnak találják, hogyha az Alkotmánybíróság hivatali apparátusára is kiterjedne a törvény hatálya. Ez a törvényjavaslat-rész az Alkotmánybíróság számára elfogadhatatlan, és kilátásba helyezik, hogyha a Parlament ezt mégis így fogadná el, akkor az Alkotmánybíróság az itt kifejtett álláspontjának megfelelően egy esetleges normakontroll kapcsán el fogja végezni az alkotmányossági felülvizsgálatot.
Tisztelt Ház! Értékelte bizottságunk ezt a levelet. Kommentárt hozzáfűzni nem kívánok. Végül Eörsi Mátyás képviselő javaslata kapcsán bizottságunk előterjesztette azt a módosító indítványt, mely kiveszi a törvény hatálya alól az Alkotmánybíróság hivatali szervezetét.
Összesen 218 darab módosító indítványt tartalmaz az önök előtt fekvő jelentés, melyben két leírási hibát észleltem, ezekre röviden rámutatok.
Az egyik a 114. sorszám alatt található indítvány, ahol hiányzik a bizottsági állásfoglalás. A helyes szöveg az, hogy "Bizottságunk ezt a javaslatot támogatta". A másik a 173., illetve 178. sorszám alatt található indítványok viszonya. Itt a 68. szakasz (3) bekezdésének elhagyására tett indítványt a bizottságunk. Ezt tartalmazza a 173. pont. Később észleltük, hogy ugyanilyen indítványt az egyik képviselőtárs is előterjesztett a 178. pontban, ezért utólag a bizottság úgy helyesbítette az állásfoglalását, hogy a saját indítvány előterjesztésének a helyébe a 178. pont támogatása lép, ehhez képest a 173. pont nincs.
Bizottságunk Deutsch Tamás 6 indítványát, Józsa Fábián és társai 10 indítványát, Kóródi Mária 4 indítványát, Gál Zoltán és három társa 3 indítványát, Szabó Iván 2 indítványát, valamint több képviselő egy-egy indítványát támogatta.
Saját indítványt is előterjesztettünk. Itt azonban a saját szót zömmel idézőjelben kell érteni. Arról van szó ugyanis, hogy az Országgyűlés egyes bizottságai nyújtottak be módosító indítványokat, amelyekkel az alkotmányügyi bizottság érdemben egyetértett, de a szövegeket hibásnak találta. Ilyen hibás szöveggel álláspontunk szerint ezek a javaslatok nagyon rosszul mutatnának a törvényben, illetőleg értelmezési zavarokra vezethetnének, ezért ezeket kijavítottuk, és saját indítványként szerepeltettük. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem