BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Teljes szövegű keresés

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A közelmúltban megalkotott törvények sorában a közszolgálatban, illetőleg a költségvetésből finanszírozott különböző funkciókat és pozíciókat betöltő képviselők, köztisztviselők és mások anyagi helyzetének, fizetésének, javadalmazásának rendezése körében további ehhez kapcsolódó feladatokra adott a törvényi szabályozás a Parlamentnek munkát.
Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy az Alkotmány sok végre nem hajtott törvénykezési témájának nem a legsürgősebb, de mindenképpen hiányzó eleme a köztársasági elnök tiszteletdíjáról és az őt megillető kedvezményekről szóló törvény megalkotása. Mi úgy gondoljuk, a jelenlegi helyzetben, akkor, amikor csak a tiszteletdíjjal kapcsolatban egyébként már kialakult gyakorlat törvényi szabályozását kérjük a tisztelt Parlamenttől, akkor járunk el helyesen, ha ezt most itt nem kötjük össze a kedvezmények kérdésével, hiszen ennek átfogóbb szabályozása nyilván együttesen tárgyalandó, nemcsak az ő funkciójával, hanem másoknak, a Kormány tagjainak, illetve más alkotmányos tényezőknek a kedvezményekkel kapcsolatos törvényi szabályozását mindenképpen megkövetelő kérdéskörével.
Úgyhogy ezért most kizárólag egy rövid és kizárólag az elnök úr tiszteletdíjára vonatkozó javaslatot terjesztünk elő, amely megfelel – mint említettem – annak a gyakorlatnak, amely a miniszterelnök díjazásával azonos mértékben, egyébként a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben a minap szabályozott módon és mértékben, a költségekre is figyelemmel került kialakításra, ezzel azonos összegben javasoljuk megállapítani.
Hogy miért kérünk sürgős tárgyalást, azt hiszem, nem szorul bővebb indokolásra. Ez a bizonyos, önök által megtárgyalt és jóváhagyott törvény 1992. július hó 1-jén lép hatályba, ennek megfelelően az ott szabályozott körben – miniszterelnök, miniszterek –, továbbá egyéb, ehhez a körhöz fűződő juttatások újraszabályozásra, tehát végrehajtásra kerülnek, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy ugyanehhez fűződően a köztársasági elnök tiszteletdíjának a rendezését is megoldjuk.
Csak a rend kedvéért említem meg, hogy ezzel a javasolt megoldással, tehát a sürgős és csak a tiszteletdíjra vonatkozó javasolt megoldással valamennyi érdekelt személy – természetesen a köztársasági elnök úr hivatala is – egyetértett, és ilyen értelmű választ adtak az előterjesztésre. Ezért kérem, szíveskedjék a szükséges vita lefolytatása után ezt a javaslatot a beterjesztett módon és formában elfogadni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(18.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem