KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ)
KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tulajdonképpen nem állt szándékomban az általános vitában hozzászólni. Azt gondolom, a törvényjavaslatban megfogalmazottakkal igazából valamennyien egyetérthetünk és ennek folyamatos ismételgetésére nincsen szükség, mert ez a vita, amit ez a törvényjavaslat tartalmaz, igazából már lefolyt, amikor az irányelveket, majd később a céltámogatási törvényt tárgyaltuk. Hogy most mégis megszólalok, annak az oka a belügyminiszter úr expozéja, amely expozéban elhangzott, hogy ez az a törvény, amely vitákra ad alkalmat az önkormányzati törvényben megfogalmazott elvek és a költségvetési törvény összeütközése miatt.
A belügyminiszter úr azt is mondotta expozéjában, hogy nem kívánja minősíteni ezeket a vitákat, amelyek a céltámogatási törvény körül folynak. Én szeretném elmondani, hogy ezek a viták ugyan folyhatnának arról is – és ez nagyon szerencsés lenne –, hogy hogyan kell feloldani az önkormányzati törvény és a költségvetési törvény közötti ellentmondást. Ehhez az kellene, hogy lássunk végre egy olyan koncepciót, amely képes megoldani az alanyi jogon való jogosultság és a költségvetés nehézségei közötti helyzetet. De igazából azok a viták, amelyekre a belügyminiszter úr utalt, nem erről folynak.
A viták mostanában a céltámogatási törvények körül azért folynak, mert a Belügyminisztérium különböző törvénysértésekkel és eljárási problémákkal a céltámogatásokról szóló törvényjavaslatoknak hol a kihirdetését, hol a pályázati feltételek nyilvánosságra hozatalát akadályozza. Ez történt akkor, amikor ahelyett, hogy a Magyar Közlönyben hirdette volna meg a Belügyminisztérium, hogy hiánypótlásra még van lehetőségük az önkormányzatoknak, ezt nem a Közlönyben hirdette meg, hanem kiszivárogtatta a Belügyminisztériumból. Ez történt most, amikor olyan késedelemmel jelent meg a céltámogatásokról szóló törvény, mint azt már Wekler Ferenc képviselőtársam elmondta egy napirend előtti felszólalásában.
Tehát gyakorlatilag azért folynak a viták, mert ez az a törvény, amelyben a Belügyminisztérium szinte minden olyan hibát elkövet és minden olyan hibára fény derül, amiből az tűnik ki, hogy a Belügyminisztériumnak amellett, hogy törvény alapján köteles az önkormányzatoknak bizonyos feltételeket teljesíteni, ezeket a feltételeket megpróbálja úgy az önkormányzatok felé nyújtani, hogy ez a gyakorlatban valójában az önkormányzatok önállóságát akadályozza. És az önkormányzatok irányában tanúsít egy olyan magatartást, amire az önkormányzatok csak úgy tudnak reagálni, hogy ismét előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek ellen harcoltunk, tehát a kijáró típusú önkormányzatok előnyökhöz jutnak, amennyiben ezek a módszerek továbbra is érvényesülnek.
A viták valójában erről folynak közöttünk, még akkor is, ha ezek pont a céltámogatási törvények kapcsán merülnek fel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem