BAKÓ LAJOS (MDF)

Teljes szövegű keresés

BAKÓ LAJOS (MDF)
BAKÓ LAJOS (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Kedves Képviselőtársaim! Nagy örömömre szolgál, hogy végre egy olyan törvénytervezetet – természetesen nem az elsőt – tárgyalhatunk, aminek egyértelmű pozitív hatása lesz a jövőnk szempontjából. De ehhez nagyon komoly és elmélyült gondolatokat kell nekünk magunknak végiggondolni saját felelősségünkről.
Németországban az ötvenes évek végén hasonló tervet fontolgattak és hajtottak végre, amit némileg fennkölten Goldene Plannak neveztek. Én nagyon remélem, hogy ez a program is nagyon hasonló lesz ehhez.
De ehhez mit kell tenni?
Elsősorban lehetőleg olyan termeket kell építenünk, amelyek megfelelnek az Európai Közösség egy leendő tagállama építési követelményeinek. Ehhez szeretnék néhány adalékot adni segítségként.
Az első probléma az, hogy az önkormányzatoknak és nekünk magunknak is nagyon végig kell gondolni a döntések felelősségét, mert a téglába és betonba ágyazott rossz döntések nagyon sokáig hirdetni fogják a döntéshozók felelőtlenségét.
A második probléma az, hogy a tornatermek hogyan érjék el az Európai Közösségben a tagországoktól elvárt színvonalat egészségügyi és baleset-megelőzési, illetve biztonsági szempontból. Az Európai Közösség ilyen követelményeit az Európa Tanács 1971. szeptember 19-én tartott miniszteri értekezletén fogalmazták meg. Ennek egy érdekes kitétele: az egészség a teljes testi, szellemi és társadalmi jólét állapota, azzal a céllal, hogy mindenki a lehető legmagasabb egészségi szintet érje el.
E cél elérésének egyik legalkalmasabb eszköze a sport, mivel a személyiség fejlesztésére és a fentebb meghatározott egészségi állapot elérésére egyaránt alkalmas. A sporttevékenységek űzésének lehetőségét viszont jól tervezett, könnyen fenntartható létesítmények teremtik meg, míg a kedvezőtlen feltételek mellett végzett sporttevékenység káros lehet és sérülést is okozhat.
A megvalósítás szempontjait az alábbi megszívlelendő kitételek vezetik be:
Az építési terveket a tervezők, mérnökök, építészek, orvosok és sport-, valamint egészségügyi és önkormányzati hatóságok egyetértésével kell elkészíteni, és számításba kell venni a népesség társadalmi és gazdasági trendjét. Ehhez több pontban határozzák meg a feltételeket.
Javaslom az önkormányzatok számára ezek tanulmányozását.
1975. március havában Brüsszelben tartott sportminiszteri konferencián hozott határozatok egyike kimondja: bátorítani kell olyan létesítmények építését, amelyeket mind iskolai sportra, mind önkéntes egészségügyi és tömegsportra lehet használni, és ahol csak lehetséges, kulturális és sporttevékenységek kombinációjára is. Megállapítható, hogy gazdasági és kulturális előnyök származnak az önkormányzatra és az önkormányzat területén lakó emberekre, állampolgárokra, hogyha egy ilyen vegyes hasznosítású intézményt hoznak létre.
Természetes, hogy ennek a beruházási költségei nagyobbak, azonban a fenntartási költségeknél nagyon erősen megszívlelendő, hogy egy jó tervezéssel, egy jó pénzügyi tervvel ez sokkal inkább fenntarthatóvá válik, mint egy egycélú és zárt hasznosítású tornaterem.
(18.10)
Végezetül még egy, az Európai Közösség tagállamaiban tért hódító "Sport mindenkinek"-mozgalom, ami párosul a korszerű táplálkozással, mint társadalmi jelenséggel – ennek ajánlása. Az új sportfelfogás új szervezési, irányítási és finanszírozási feladatot jelent az állami, az önkormányzati, a közösségi és a magánszektor számára. Új szemléletet igényel a tervezés és kivitelezés, különös tekintettel az egész országra kiterjedő programok esetében.
Ha új szemléletre volt szükség 1975-ben az Európai Közösség országaiban, akkor mennyire új szemléletre van szükség nálunk?
S végezetül a felsorolt Európa Tanácsi, illetve Európai Közösségi ajánlások megszívlelésére és annak figyelembevételére kérem az önkormányzatokat. Ezeket áttekintve lehetőleg tegyék messzemenően nyitottá ezeket az intézményeket, nyitottá az ott élő állampolgárok minden korcsoportja számára. Ne tegyenek különbséget, hogy már iskolába járó vagy pedig az iskolát elhagyni kényszerült állampolgáraikról van szó. Egyszóval törekedjenek arra, hogy nyitott és többfunkciós épületeket építsenek lehetőleg a támogatási keretekből. Nagyon köszönöm, hogy végighallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem