ORBÁN VIKTOR, DR. a FIDESZ frakcióvezetője:

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR, DR. a FIDESZ frakcióvezetője:
ORBÁN VIKTOR, DR. a FIDESZ frakcióvezetője: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Kónya Imre egyik, bár mondandójának inkább mellékvonalát alkotó meggondolása késztet kétperces hozzászólásra. Ez a médiaelnökök kétharmados parlamenti többséggel történő választásának a gondolata.
Szeretném emlékeztetni Kónya Imrét, hogy az igaz, hogy a köztársasági elnököt a harmadik fordulóban már egyszerű többséggel is meg lehet választani, de vannak a Háznak olyan döntései, személyi döntései, amelyek kétharmados döntést igényelnek. És ebből a szempontból kell mérlegelnünk a kérdést, ha már erről egyáltalán gondolkodunk, hogy vajon az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásával, az Állami Számvevőszék elnökének megválasztásával hasonló súlyúnak tekinthetjük-e a médiaelnökök megválasztását, mert ezeket bizony a Ház kétharmados döntéssel választja meg. Tehát van példa, nem is egy az Alkotmányban, hogy kétharmados döntéssel hozunk személyi jellegű határozatot.
Na most, ugyanakkor én ezt nem akarom most javasolni egyelőre, csak miután Kónya Imre felvetette, nem szeretném, ha egyúttal ki is törölnénk a fejünkből, mert azt gondolom, hogy a kinevezésről, a kinevezés rendjéről szóló törvény indoklása világosan kimondja, hogy ki kell vonni a Kormány hatásköréből ezt a kinevezést és egy másfajta rendben kell elhelyezni. Ennek többfajta jogi megoldása lehetséges.
Választhatunk egy jogi megoldást valóban, illetve az MDF és az SZDSZ választhat egy jogi megoldást, egy hatáskörmegosztást a miniszterelnök és a köztársasági elnök között, de ez nem az egyetlen lehetséges jogi megoldás arra a politikai és jogalkotói szándékra nézve, ami a vonatkozó törvény indoklásában benne van.
(10.50)
Másfajta konstrukciók is elképzelhetők, ezeken érdemes gondolkodni, ezeket nem szabad lesöpörni az asztalról. Ezért szerintem egy élő alternatíva továbbra is, hogy a média területén kibontakozott rendetlenséget esetleg az elnökök kétharmados parlamenti választásával próbáljuk meg valamelyest enyhíteni. Ez egy élő alternatíva, erről lehet gondolkodni, szerintem egy versenyképes jogi megoldás is lehet. Csak ezt akartam mondani. Nem szeretném, hogyha Kónya Imre mellékmondatával lesöpörné az asztalról ezt az állítást.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem