KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF)
KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF) Elnök úr, én most, kivételesen, nem kétperces reagálásra, hanem személyes megtámadtatás címén kértem szót – még Hack Péter előző felszólalása alatt. A mostanira azonban csak egy mondattal hadd reagáljak:
Tudomásom szerint – és ez nemcsak az én tudomásom, hanem így van – a Magyar Demokrata Fórum mindig betartotta az Alkotmánybíróság döntéseit, egyébként akkor is, ha szívta a fogát, és esetleg nem értett vele egyet. De a döntéseket mindig betartottuk, ezért engem megnyugtat az, amit Hack Péter az előzőekben mondott, mert remélem, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége is így gondolja, és az Alkotmánybíróság minden döntését be fogja tartani, és nem próbálja meg félremagyarázni. (Taps a jobb oldalon. – Dr. Hack Péter: Soha nem tettük!)
A másik, ez a személyes megtámadtatás része. Hack Péter előző felszólalásában olyan látszatot keltett, mint hogyha én tegnap a sajtótájékoztatón – ami egyébként nem tudom, hogy tartozik a Ház elé, de ha Hack Péter már ide hozta, akkor, ugye, beszélni kell róla – úgy idéztem volna az Alkotmánybíróság döntését, ami félreértésekre adhat okot. Szeretném emlékeztetni Hack Pétert – és gondolom, hogy ez a videofelvételeken ellenőrizhető –, hogy erről a bizonyos döntésről, amiről Hack Péter most beszélt, én két dolgot mondtam.
Az egyik az, hogy formája miatt nyilvánította alkotmányellenessé ezt a határozatot az Alkotmánybíróság – ez ebből a szempontból indifferens, ezért erről most hadd ne beszéljek.
A másik része az, hogy tartalmi szempontból – és ennek kapcsán én egy idézetet hoztam fel az Alkotmánybíróság döntéséből, amelyet szeretnék most is idézni, és akkor a tisztelt Házra bízom annak eldöntését, hogy ez az idézet korrektül kifejezte-e az Alkotmánybíróság döntésének lényegét vagy sem. Azt olvastam… (Olvassa.): "A 6. pont tartalmilag nem azért alkotmányellenes, mert a Magyar Rádió és a Magyar Televízió felügyeletét – beleértve a szervezeti és működési szabályzatok jóváhagyását is – a Kormányra bízza, hanem azért, mert semmilyen további anyagi, eljárási vagy szervezeti rendelkezést nem tartalmaz, amely kizárná annak lehetőségét, hogy e jogosítványokkal élve a Kormány a műsorra, akár csak közvetetten is, meghatározó tartalmi befolyást gyakoroljon." Ezek után hozzátettem még – és valószínűleg nem tudom szó szerint idézni, hiszen nem olvastam, hanem mondtam, hozzátettem –, hogy ebből következően ez azt jelenti, hogy ez a határozat nem igazán azért alkotmányellenes, ami benne van, hanem azért, ami nincs benne, hogy nem tartalmaz különböző szervezeti, eljárási garanciákat. És hogy ezeket meg kell hozni, azzal mindenki egyetért, és annak kapcsán azt is elmondtam: azon a Parlament már körülbelül két éve dolgozik, hogy ezek a garanciák meglegyenek.
Ha ezzel én inkorrekt voltam, és az Alkotmánybíróság döntését félreértelmeztem, akkor kérem Hack Pétert, magyarázza meg, hogy mi az, ami még hiányzott ebből. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem