ILKEI CSABA, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Tisztelt Országgyűlés! Röviden egyetlen gondolathoz szeretnék hozzászólni, amit Debreczeni József képviselőtársam elmondott. Igaz, a felsorolt országokban a kormány nevezi ki a médiumok vezetőit. Ugyanakkor ettől még nem lesz kormánypárti egyetlen médium sem, sőt! Sőt: igencsak ne keverjük véletlenül se össze! Sőt: ezekben az országokban teljesebb a garanciák köre arra, hogy a Kormány által kinevezett médiumvezetők, a vezető sajtóhivatalnokok tiszteletben tartsák az államhatalom és a tájékoztatás szétválasztását, a tájékoztatás legteljesebb függetlenségét a kormánytól és a kormányzó pártoktól, következésképp a kinevezettnek elsődleges dolga, hogy biztosítsa a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának politikai és gazdasági korlátok nélküli abszolút érvényesülését, továbbá azt, hogy egyetlen politikai vagy gazdasági érdekcsoport se befolyásolhassa egyoldalúan a műsorkészítést, a műsorszolgáltatást, a műsorszórást.
(10.20)
Következésképp a kinevezéshez fokozott alkotmányos és egyéb garanciák párosulnak a tájékoztatás és az államhatalom szétválasztására. Így, ebben a teljességben igaz csak az. Természetesen más országok más, az elmondottakkal ellentétes példáit is lehetne sorolni. Abban viszont közösek a példák, hogy ott – ilyen vagy olyan liberális alapon – a legteljesebb törvényi garanciák adottak a tájékoztatás függetlenségének gyakorlati érvényesüléséhez. Csak így fogható fel az, hogy nincs független rádiózás és televíziózás abban az értelemben, hogy a kinevezettek pontosan tudják a függőségüket, az objektíve fennálló függőségeiket, és éppen ennek a felismerésnek az alapján roppant vigyázniuk kell naponta a távolságtartásra, az arányosságra, a pluralista demokrácia alapvető szabályaira, az arányos megszólalás és képviselet elvére. Következésképp nagyon jól mondta Debreczeni József, sohasem engedheti meg magának az előzetes tartalmi cenzúrát, az utólagos véleményalkotás jogát viszont mindenkor.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem