DARVAS IVÁN (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

DARVAS IVÁN (SZDSZ)
DARVAS IVÁN (SZDSZ) Köszönöm a szót. Mélyen Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Én Balázsi képviselő úr előző felszólalásának legvégéhez szeretnék csak hozzászólni. Balázsi képviselő úr borúlátóan úgy nyilatkozott, hogy igen rosszul állnak a dolgok.
A magam részéről cáfolni szeretném. Én azt hiszem, hogy éppenséggel az Alkotmánybíróság döntése azt bizonyítja, hogy a demokratikus intézményeink, ha nyögve is, de alapjában véve jól működnek, hisz a demokrácia korántsem a többség uralmát jelenti a kisebbségen, hanem éppenséggel ellenkezőleg: a többségnek a garanciáját jelenti, hogy megvédi és érvényre juttatja a kisebbség jogait és érdekeit is. Én a magam részéről roppant bölcsnek tartom az Alkotmánybíróság döntését abból a szempontból, hogy tudatosan nem foglalt állást ebben a konkrét kérdésben, és tudatosan arra próbálja szorítani a vitában szemben álló két felet, hogy kompromisszumot találjon meghatározott időpontig. Nálunk a kompromiszszum szóhoz valamilyen furcsa módon mindig egyfajta pejoratív értelem kapcsolódik, egyfajta, a gerinctelenségnek, a megbízhatatlanságnak, a megalkuvásnak a fogalma kapcsolódik ehhez a kérdéshez, holott a művelt nyugaton a kompromisszumkészség a kreativitás jele. Annak a jele, hogy valaki képes a felmerülő ellentéteket elsimítani, az ellentéteket összeütköztetni, és egy magasabb fórumon, egy magasabb szinten egyesíteni. Hisz maga Európa – a maga viszonylagos biztonságával, a maga viszonylagos jólétével, a maga viszonylagos kiegyensúlyozottságával – nem más, mint éppenséggel nap mint nap felmerülő konfliktusoknak az összeütköztetése és egy magasabb szinten való integrálása. Mi mindig nagyon nagy tisztelettel vesszük tudomásul, amikor a kormánypárt képviselői kijelentik, hogy alapjában véve liberális gondolkodásúak. Mi ennek rendkívüli módon örülünk, hisz abból indulunk ki, hogy liberális az, aki úgy gondolkodik, hogy aki velünk van, az nem köteles mindig mindenben egyetérteni velünk. Aki nincs velünk, az még nem biztos, hogy ellenünk van. És aki ellenünk van, annak is megvédjük a jogát, hogy ezt hangoztassa, kinyilvánítsa és küzdhessen ellenünk. Ugyanezt várjuk el ebben a konkrét esetben a kormánypárttól is.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem