KÓNYA IMRE, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezetője:

Teljes szövegű keresés

KÓNYA IMRE, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezetője:
KÓNYA IMRE, DR. a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezetője: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az államszervezet működéséért az Országgyűlés és közvetve az állampolgárok előtt felelősséget viselő miniszterelnök döntését az ilyen felelősséggel nem rendelkező köztársasági elnök felülbírálta. Ezzel az államszervezetben pillanatnyi működési zavar, átmeneti döntésképtelenség állott elő, amely csak úgy oldható fel, hogy a felelős döntés érvényesül, azaz a Rádió elnökének felmentésére sor kerül.
Ellenkező megoldás elmozdulást jelentene a közmegegyezéssel az Alkotmányban rögzített parlamentáris rendtől az elnöki rendszer irányába. Holott a parlamentáris rendszer nemcsak történelmi hagyományainknak felel meg, hanem – mint tudjuk, nemzetközi tapasztalat igazolja – a diktatúrákat követően a legtöbb, legnagyobb biztosítékot az alkotmányos rend fenntartásához, a demokrácia fenntartásához, megerősödéséhez és fennmaradásához a parlamentáris rendszer nyújtja.
Ezek a megfontolások vezették a koalíciós képviselőcsoportokat arra, tehát a parlamentáris demokrácia és az alkotmányos rend védelme, hogy nyilatkozati javaslatot nyújtsanak be a köztársasági elnök alkotmányos jogkörének értelmezésére. A nyilatkozati javaslatot napirendjére tűzte, és a napirendre tűzés mellett nem kizárólag a koalíciós képviselőcsoportok szavaztak. (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Hanem?! – Szórványos derültség.) Ezután az alkotmányügyi bizottság is megtárgyalta a javaslatot, és az elmúlt héten lefolytatott hatórás tárgyalást követően, 12 szavazattal, 4 ellenében, 1 tartózkodás mellett támogatásáról biztosította a javaslatot.
Ilyen előzmények után ügyrendi akadálya nincs annak, hogy az Országgyűlés a mai ülésének tárgysorozatába felvegye és megvitassa a nyilatkozati javaslatot. Az az ellenzéki érvelés, miszerint az Alkotmánybíróság előtt megindult, a köztársasági elnök kinevezési-felmentési jogkörével kapcsolatos eljárás feleslegessé tenné az országgyűlési nyilatkozatot, alaptalan. Nyilvánvaló, hogy az Alkotmánybíróság nem az adott kérdéssel kapcsolatban fejti ki álláspontját, hanem a korábbi eljáráshoz hasonlóan az Alkotmány alapján általánosságban értelmezi a köztársasági elnök kinevezési és felmentési jogkörét, teljesen függetlenül az adott döntéstől.
(15.10)
Nem teszi tehát szükségtelenné és feleslegessé az országgyűlési nyilatkozat meghozatalát az alkotmánybírósági eljárás. Ugyanakkor azonban azáltal, hogy az Alkotmánybíróság erre a hétre kitűzte az ügynek a tárgyalását, ha egy ezt megelőző vitában a különböző hozzászólások elhangzanak, olyan látszat keletkezhetne a közvéleményben, hogy a parlamenti vita, maga a Parlament vagy annak egyik vagy másik oldala esetleg politikai nyomást kívánna gyakorolni az Alkotmánybíróságra. (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Csak a másik, az egyik nem!)
Természetesen és nyilvánvalóan az Alkotmánybíróság mindenfajta befolyásolási kísérlettől, esetleg politikai nyomástól mentesen, azon felülemelkedve kizárólag az alkotmányosság alapján hozza meg a döntését. Mégis úgy gondoljuk, még a látszatát is kerülni kellene annak, hogy az Alkotmánybíróságot döntése meghozatalában bárki bármilyen formában megkísérelné befolyásolni. Ezért a koalíciós képviselőcsoportok mai együttes frakcióülésükön arra az elhatározásra jutottak, hogy nem indítványozzák (Közbeszólás balról: Jaj!) hogy a mai napon tárgyalásra kerüljön a nyilatkozati javaslat.
Ezzel a döntéssel egyébként lehetővé válik az is, hogy elvégezzük a mai napra tervezett munkát, (Derültség a bal oldalon.) és nyomban a 2. napirendi pontként javasolt nyugdíjemeléssel kapcsolatos kérdések tárgyalásába kezdhessünk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Nagy taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem