KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)
KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! 1991. október 22-én interpelláltam miniszter úrhoz a súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, ápolásra, gondozásra szoruló gyermekek érdekében. Elmondtam, hogy az 1990. március 1-jétől bevezetésre került és jelenleg is érvényben lévő ápolásidíj-rendszer szerint nem részesülhet ápolási díjban az a szülő, aki gyermekét naponta hozza-viszi a fogyatékosokat tanító iskolába. Pedig ezeknek a gyermekeknek egy köre valamilyen szintig fejleszthető lenne abban az esetben, ha a fogyatékosokat tanító iskolában napi néhány órát eltölthetnének.
Méltánytalan az ápolási díjból való kirekesztés azon szülők esetében, akik a családi otthon melegét is bizotsítani kívánják, ugyanakkor azt az áldozatot is vállalják, hogy gyermeküket naponta elviszik az iskolába, s ott mellettük is vannak, gondozzák őket.
Miniszter úr akkor az interpellációmra többek között az alábbiakat válaszolta – idézem őt:
"A minisztérium is több megkeresést kapott, amelyekben a szülők leírták, hogy sajátos, egyéni élethelyzetük miatt az iskolás gyermekük mellett sem képesek munkát vállalni – pontosan úgy, ahogy ezt az interpelláció vázolta –, vagy ha mégis munkát vállalnak, ez gyermekük fejlődésének kárára történik. Ilyen esetekben tehát indokoltnak látszik a szabálymódosítás. Az ápolásidíj-rendszer bevezetésének, működésének, a jogszabály alkalmazásának tapasztalatait a minisztérium előre rögzített munkaterv alapján, a közeli hetekben fogja vizsgálni s értékelni. A terv szerint ez a rendelet módosításra kerül. Egy olyan javaslat született, amely az interpelláció során kifogásolt részt is érinti." Eddig tart az idézet.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az interpellációra adott választ akkor azért fogadtam el, mert miniszter úr ígéretet tett a rendelet általam kért módosítására. Azóta lassan négy hónap telt el. Úgy tudom, hogy a rendelet módosítása elkészült, tárcaközi egyeztetése megtörtént, ezért nem értem, hogy miért nem került még sor a miniszteri rendelet kihirdetésére.
Az interpellációmban ismertetett külön elbírálást és méltánylást érdemlők köre ugyan csekély, de többnyire igen szűkös körülmények között élő családokról van szó, amelyek számára az ápolási díj esetleges folyósításánál minden hónap számít. Ezért a következő kérdésre várom tisztelt államtitkár úr válaszát: mikor kerül végre sor az ápolási díjról szóló rendelet módosítására s mit fog tartalmazni az új rendelet? Tisztelettel várom válaszát. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem