SZABÓ LAJOS, DR.

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LAJOS, DR.
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP 33 tagú képviselőcsoport): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Úgy látszik, ma nem egész jól hajt nekem a puli, vagy itt az utóbbi napokban, mert én ezzel az interpellációmmal valaminek elébe szerettem volna kerülni, de a puli hírére a nyáj úgy megszaladt a harmadik határba, hogy onnan már nemigen lehet visszahajtani; és az évezred üzletét gyorsan tető alá hozták. Na nem a magyar mezőgazdaságnak üzlet ez. Valakinek biztosan, vagy valakiknek ez – megítélésem szerint – az évezred üzletét jelenti. Kevésbé a magyar mezőgazdaságnak. Ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül, ebben engem még 32 kisgazda képviselő támogat.
Mégis, miután a kérdések nem váltak okafogyottá, és az azokra adott válasz talán az én szemléletemet is változtatja, ezért – ha megengedi miniszter úr – elmondom az interpellációmat.
A nyár elején egy külföldi cég ajánlatot tett az Investor Holding kezelésében lévő több vállalat privatizációjára. Az ajánlat – a legjobb tudomásom szerint – a névérték 150 %-áért kívánta volna megvásárolni az Investor Holding részvényeit. Az Investor Holding a rendszerváltás után alakult szervezet, ami kezelője 46 – lehet, hogy egy-kettővel több vagy kevesebb –, részben privatizált vállalat állami tulajdonú részvényeinek, amik a múlt hét végéig az Állami Vagyonügynökség tulajdonában voltak, különböző részarányban – kicsi híján – összesen 2,3 milliárd forint értékben. A privatizációs csomagban lévő vállalatok egy része gyenge gazdálkodási eredményei miatt tudom, hogy felszámolás alatt állt, vannak azonban a magyar gazdaság, különösen a mezőgazdaság számára stratégiai fontosságú vállalatok is. Ilyen például az Agrimpex Külkereskedelmi Vállalat, ami a magyar mezőgazdasági termékek és a stratégiai termékek 25 %-ának az eladását – külföldi eladását – bonyolítja le. Monopolhelyzetben van a cukor-, a szója-, a napraforgóolaj- és a gabonaexportban, csupán a búzánál van egy szerény kis ellenfele. Az Agrimpex részvénytársaságot a közelmúltban részben már privatizálták, részvényeinek 50 %-a került az Investor Holding tulajdonába. Az alapító vagyont képező részvények értéke 1 milliárd 327 millió forint, amiből 632 millió forint értékben kerültek a részvények a már említett Investor, illetve az Állami Vagyonügynökség tulajdonába. Ez a részvényeknek az 50 %-a.
Az Agrimpex részvénytársaság hosszú idő óta a több mint 30 ezer bejegyzett magyar vállalat közül a tíz legeredményesebb közé tartozik, vagy – mint magyar vállalat – tartozott. Az 1990. évi adózás utáni nyeresége 623 millió forint volt, s feltételezhetően ez évben sem lesz kevesebb. Ez azért nagyon tanulságos, mert öt agrár külkereskedelmi vállalat elmúlt évi nyeresége 3 milliárd körül van, addig, amíg az egész magyar mezőgazdaság összesen 2 milliárd nyereséget tudott termelni, illetve a nyereséges üzemek, és nagyon sok mezőgazdasági üzem veszteséges volt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem