SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Köszönöm szépen. Ezeket a példákat azért mondtam el, mert azok az országok, ahová mi a jogszerűtlenül – avagy, a példában említett módon, jogszerűen – itt tartózkodó külföldieket visszapakoljuk, körülbelül hasonló fogadtatással "tisztelik meg" állampolgáraikat – és ezt mi tudjuk. Boross belügyminiszter úr is tudja, és mindannyian tudjuk, akik itt ülünk. (Zaj.)
Elképzelhető tehát, hogy nagyobb körültekintéssel kellene dönteni, mielőtt bérelt repülőgépen, a kommandós egység kíséretében "nyújtjuk át" kommunista diktatúrák hatóságainak a kezébe azokat az állampolgárokat, akiknek a sorsáról nem fogunk tudni hiteles tájékoztatást kapni a továbbiakban. Ez az egyik seb, amelyből a válasz vérzett, és amelyre nyomatékosan felhívnám a figyelmüket.
Szeretném megkérdezni a belügyminiszter urat, majd egy további beszélgetés folyamán, hogy mit nevez ő "őrizet"-nek. Én ugyanis azt, amit a saját szememmel Kerepestarcsán láttam – hogy tudniillik lakat alatt, rács mögött tartják, mindenféle külvilági kapcsolat nélkül az oda eléggé véletlenszerűen toloncolt külföldieket –, akkor is őrizetnek nevezem, hogyha a kerepestarcsai tábor parancsnoka kacéran azt mondja, hogy ez nem őrizet. Ők onnan ki nem mehetnek, telefont nem használhatnak, nyelvüket nem tudják használni, süketnémák módjára… (Zaj.) …magyarul beszélő rendőrökkel és tisztekkel érintkeznek, egészen addig, amíg ismeretlen, ellenőrizhetetlen körülmények között repülőgépekre nem kerülnek. (Zaj.)
Végül arra szeretném felhívni a figyelmét, amiről megfeledkezett válaszában; hogy ez az eljárás az érvényes, hatályos magyar jogszabályokkal is ellenkezik.
Következésképpen, még egyszer azt mondanám, azt kérném a tisztelt Háztól: fontolják meg, hogy elfogadják-e ezt a választ. Ugyanis, mi állítólag jogállam óhajtunk lenni, európai normákat óhajtunk követni. Belátva, mélyen belátva, hogy az idegenrendészeti problémák nagyon súlyos problémák most is, és azzá válnak a jövőben, azt sürgetném, hogy ez a kérdés politikai döntés keretében oldódjék meg, és a rendőrség politikai ellenőrzés alatt gyakorolhassa hatósági jogköreit. A belügyminiszter utasításai és kommunikációja a rendőrséggel nem pótolja ezt a politikai döntést.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az SZDSZ és a FIDESZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem