RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Én a problémát tágítanám. Számomra a Tisza Szálló és a Virág cukrászda helyzetének megoldása ilyeténképpen elfogadható, ugyanakkor az a probléma, hogy ez mindig egyes esetekben jelent győzelmet.
A Royal szállodának a báltermét, ami utoljára Apollo mozi, azelőtt Vörös Csillag mozi volt, le akarta bontani a kanadai cég. Szabó István miniszter úr a tanúm arra, hogy milyen mocskos harc folyt annak érdekében, hogy ez az épületrész megmaradjon. Nagyon kemény csata volt, a beruházó beletörődött, hogy meg kell hagynia az ország egyik legszebb báltermét, és én azzal próbáltam őt meggyőzni, hogy még egy ilyen szép bálterem van csak az országban: a szegedi Tisza Szállóé – nézze meg –, és talán ez hatott rá valamelyest. Úgyhogy örülök, hogy a Tisza Szálló, amelynek gyönyörű a bálterme, megmaradhat.
De a dolog nem ilyen egyszerű, mert ha arra kell gondoljak, hogy ugyanez a Hungar Hotels kiürítette Szegeden a Hungária Szállót – a régit – és épített egy újat, és az előbbit sorsára hagyta. Kiürítette Pécsett a Pannónia Szállót, sorsára hagyta, és épített helyette egy másikat. Vagyonokba került a felújítása, miután évekig ott állt üresen és lerohadva.
Ugyanez a szállodavállalat kiürítette a miskolci Avas Szállót, és otthagyja lerohadni, és sorolhatnám, és közben óriási üzleteket köt a rábízott állami vagyonnal.
Kérem szépen, az az érzésem, hogy amikor a Virág Cukrászda megmentésének örülhetünk vagy profilmegkötött árulásának, közben azt hallom, hogy Budapesten a Hungarhotels cégtől árverezik majd vagy eladják, vagy nem tudom, mit csinálnak a Művész Cukrászdával és a Lukács Cukrászdával, és ezek mind a ketten védettek. Kérdés, lesz-e a Művész Cukrászda vagy a különleges – hál'Istennek most megint – Lukács Cukrászda helyén autószalon vagy valami hasonló az Andrássy úton.
És akkor sorolhatnám, a Gresham, amelyből szálloda lesz, irodaháznak és lakásoknak épült, hibátlan irodaház lehetne három lépcsőházával, de át kell építeni, mert valaki – anélkül, hogy profilját megkötötte volna – természetesen a Hungarhotelsről van szó, eladta szállodának a Greshamet, beleértve a vagyonügynökséget, amely ebben részt vett. És mondhatnám, hogy az ország egyik nagyon érdekes áruházát, az Úttörő Áruházat, amely az Art Deco talán egyetlen képviselője a fővárosban, és amelynek belső gangos, körfolyósós belső tere van – rendkívül ritka az ilyen építmény Magyarországon –, már eldöntötték, úgy adták el, hogy lebontják, és másik épületet építenek a helyén. Minden lapban megjelent, kérem szépen.
És sorolhatnám… A Lánchíd pesti hídfőjénél a híd mellett ott áll a Ronson-reklámja, és ott áll Deák Ferenc és Széchenyi István szobra között a Lánchíddal szemben. Ki ad engedélyt arra, hogy a Belvárosnak ezen a történelmileg oly fontos területén hatalmas reklámtáblákat helyezzenek el, és vajon mennyiért? (Mozgás, közbekiáltás: Nem az interpellációhoz tartozik.) Ne ordíts közbe! (Zaj!) Mindegy, én az önkormányzatokat bírálom, a Virág cukrászda is önkormányzati és vagyonkérdés, nem kellett ebbe Józsa Fábián képviselőtársamnak közbekiáltani, mert nyilvánvalóan nem egyre gondolunk.
Kérem szépen, arra kell gondolni, hogy Tihanyban üzleti érdekből golfpályává akarják átalakítani a természetvédelmi területet. Tessék elgondolkozni ezen!
A múltkor beszéltem a múzeumokról, amelyek fölül eladják az épületet. A dolog nem működik. Egyszerűen nem működik. Magammal hoztam egy kis játékmagnót, mert nagyon érdekes, amikor szóba került az, hogy mi lesz – volt egy riport a televizióban –, a japánok megvették és építkezni fognak a Déli pályaudvar melletti parkolóban. Megkérdezte a riporter az I. kerületi polgármestert, hogy mennyit ér ez a telek; és azt válaszolta (a válasz magnetofonfelvételről hangzik el) "ez egy érdekes dolog, éppen ma fogalmaztam meg azt, hogy annyit ér, amennyit meg lehet kapni érte."
Na most, az a véleményem, hogy a telek nem annyit ér, amennyit meg lehet érte kapni. A telek – a Roosevelt téré, a Kossuth Lajos téré, amelyikre bármikor lehetne építeni egy remek irodaházat gazdaságosan, szállodát lehetne építeni a Parlament helyére is – nem annyit ér, amennyi a telek ára, hanem annyit ér, amit ennek az országnak megér, más szempontok szerint is. (Taps a bal oldalon.)
És ha szabad régi panaszomat fölemlíteni – "Régi panasz", ez Arany János verscím –, úgy szól, hogy "nem elég csak emlegetni, tudni is kell jól szeretni, tudni bölcsen, bölcsen a hazát" – és ez nem mindenkinek megy… (az elnök közbeszólása: képviselőtársam, a viszontválasz két perc…) Be fogom fejezni, elnök úr. Miután sokaknak nem működik ez a reflexe, hogy bölcsen szeressék a hazát, mindenük a pénz, és ez ügyben eladnának mindent, én azt szeretném, hogyha erre ösztönözve lennének, és azt gondolom, hogyha nem a Virág Cukrászdát és a Tisza Szállót, hanem mindezeket a gondolatokat átgondolva adna egy kimerítő választ a miniszter úr, amely megoldaná ezt, meg irányítaná az önkormányzatokat, és szabályozná a tevékenységüket, azt a választ elfogadnám, és hogy kaphassak egy ilyen választ, ebből kifolyólag azt kérem, hogy most a választ ne fogadjuk el, hanem majd akkor, amikor ezt a kimerítő választ megkapjuk. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem