KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon röviden szeretnék válaszolni.
Az első kérdésére szeretném elmondani, hogy a hazai kávéfeldolgozó vállalatok többször megkerestek, sérelmezték, hogy a vám- és egyéb adószabályok nem biztosítják számukra a tisztességes verseny feltételeit. A forgalmazók ugyanis kimutatták, hogy a magánforgalomban – a jogszabályok által tiltott mennyiségben – behozott kávé fogyasztói árszintje 75 %-kal alacsonyabb a hazai pörkölésű kávé fogyasztói árszintjéhez viszonyítva, miután se fogyasztási adót, se vámot nem hoztak. Ez a mennyiség egyébként elérte a hazai fogyasztás 40 %-át. Bármikor szívesen megmutatom a Hegyeshalomban lévő kávéraktárunkat, hogy mennyit kellett lefoglalni és elkobozni, és még így is ilyen volt a forgalom.
Ezt az árdifferenciát a korszerű gépekkel, korszerű csomagolással dolgozó kávéfeldolgozó cégek gazdaságosan nem tudták ellensúlyozni, tehát ez volt az egyik ok.
A kiskereskedők, akik adófizetők, ugyancsak kifogásolták azt, hogy hátrányos emiatt a helyzetük, hiszen illegálisan került forgalomba a kávé.
Ezért a kormányzat úgy határozott, hogy lemond a fogyasztási adó egy részéről; 40 %-ról 30 %-ra mérsékeltük a kávé fogyasztási adóját, ami fél milliárd bevételkiesést jelent és – reményeim szerint – árcsökkentést is.
A szigorításokkal és a fogyasztási adó leszállításával a kormányzat, úgy gondolom, hogy megteremtette a kávéfeldolgozók és forgalmazók részére a tisztességes verseny feltételeit, lehetővé téve ezáltal azt, hogy az árak csökkenjenek.
A második: a szigorítás. A szigorú intézkedésekre azért volt szükség, mert a magán- és kereskedelmi forgalom közötti igen lényeges árszintkülönbséget csak ilyen szigorú pénzügyi szabályozással lehetett kiküszöbölni, nem beszélve az illegális kereskedelemről. Tessék megnézni, a KGST-piacokon mit árulnak pontosan ezekből a kifogásolt termékekből.
Miután semmilyen módon nem óhajtjuk a magánszemélyek szabad utazását korlátozni, ezért vámintézkedéssel próbáltuk és próbáljuk ezeket az anomáliákat kiküszöbölni.
Amit a képviselő úr javasolt vámmentes behozatali lehetőségként, az attól függ, hogy a jelenleg előkészítés alatt álló vámtörvény utasforgalmi kedvezményeit a Közös Piac országainak hasonló szabályozását is figyelembe véve fogjuk kialakítani. Tehát a vámtörvényben fog ez rendeződni, most nem óhajtunk ezen a szabályozáson szigorítani… – enyhíteni. Bocsánat, ez egy ilyen freudi pénzügyminiszteri…
Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet erre az anomáliára, és el tudtam mondani ezt a választ. Kérem, fogadják el. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem