NAGY ANDRÁS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

NAGY ANDRÁS (SZDSZ)
NAGY ANDRÁS (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Azt hiszem, hogy indokolt volt annak a kérdésnek a feltevése részemről az elején vagy a megjegyzés tevése, hogy szívesebben hallottam volna, ha miniszterelnök úr válaszol. Tudniillik nem véletlenül tettem fel neki a kérdést.
Amiket ön elmondott a honvédelmi tárcával kapcsolatos vizsgálatról, az abszolút korrekt, ehhez nincs mit hozzáfűznöm. Az Állami Számvevőszék többszáz oldalas jelentése ezt bőven tartalmazza és igazából részemről a kérdés nem is ez volt, hanem az volt részemről a kérdés, hogy az Állami Számvevőszék is és helyettes államtitkár úr is, bár az ő személye teljesen lényegtelen ebben az ügyben, csak példának hoztam fel, egyértelműen arra utaltak, hogy más tárcáknál is, ergo a Kormány többi tárcájánál is folytak ugyanilyen jellegű ügyletek.
Ezért kérdeztem én azt, hogy vajon mit kíván tenni a miniszterelnök, mint a Kormány ténykedéséért felelős személy azért, hogy ne fordulhassanak elő olyan helyzetek, mint például az, hogy 1990. év végén a népgazdasági elszámolások cím alatt – és ez a letéti számlát jelenti, a Kormány letéti számláját jelenti – még több mint egymilliárd forint volt, amely letéti számla arra való, hogy a Parlament ellenőrzése alól kivonjunk pénzeket. Néhány tétel ebből a több mint egymilliárd forintból: kubai cukortámogatás, több mint 600 millió forint, Magyar-Szovjet Baráti Társaság költségvetési maradványa 4,3 millió forint, a laoszi segély fedezete 98 millió forint. Ezek – tudom – a megmaradt dolgok, én nem is tételezem azt fel – és máris mondom –, hogy ezekre a célokra használták volna fel a pénzeket. Ha valaki így érti, akkor én nem ezt mondom, hanem csak azt mondom, hogyha a letéti számlákról ezek a pénzek eltűnnek, miután nincsenek a Parlament ellenőrzése alatt, nem tudjuk, hová tűnnek el. Egyértelmű, és expressis verbis megfogalmazza az Állami Számvevőszék is, hogy a letéti számla – és Turján úr is – arra való, hogy ne ellenőrizze a Parlament. Lehet, hogy jó célra használják fel, lehet, hogy nem. Én megengedem – és nincs bennem prekoncepció –, hogy helyes és hasznos célra használják adott esetben fel. De mint ahogy a Honvédelmi Minisztériumnál bebizonyosodott, hogy jóval a rendszerváltozás után is folytak még ügyletek – hogy így fejezzem ki – ezzel a számlával, egyáltalán nem kizárt, hogy más tárcáknál is folytak volna.
És engedje meg tisztelt miniszter úr, nem igazán nyugtat meg engem, hogy várunk egy majdan születő törvényre és majd akkor fogunk vizsgálatot folytatni, majd akkor utánanézünk.
Én tisztelettel arra kérném miniszter urat, és miniszter úron keresztül miniszterelnök urat, hogy az Állami Számvevőszéket a lehető legsürgősebben bízza meg egy átfogó, kimondottan a letéti számlák ügyletéhez kapcsolódó vizsgálat lefolytatásával és ennek az eredményét majd tárják a Parlament elé.
Amíg ez nem történik meg, a választ nem tudom elfogadni. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem