HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)
HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A helyi önkormányzatok 1992. évi címzett- és céltámogatásáról szóló törvényjavaslathoz – amint azt már az elmúlt héte a részletes vita lezárása előtt jeleztem – egyetlen módosító indítványt nyújtottam be, 5431-es szám alatt.
A törvényjavaslat II. számú mellékletének a vízgazdálkodás, egyedi vízellátás pontja egészülne ki Makkoshotyka község 26 millió 740 ezer forintos támogatásával.
Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy csupán néhány szó erejéig, de felhívjam figyelmüket a módosító indítványomra, és támogatásukat kérjem.
Makkoshotyka község közel 1000 fő lakosú Zemplén megyében, Sárospataktól alig 6 km-re. A községet félkaréj alakban a Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdasághoz tartozó történelmi szőlőtáblák veszik körül. Sajnos, az elmúlt évtizedekben olyan mennyiségű műtrágyát szórtak a szőlőkre, hogy a talajban lassan az leszivárgott és mérhetetlenül elszennyezte a katlanban fekvő település köz- és magánkútjait. Ennek szomorú eredményeképpen olyan magas lett a kutak nitráttartalma, hogy szinte ihatatlanná vált a víz bennük. A gyermekek és a terhes anyák csak tasakos vizet fogyaszhatnak. Itt zárójelben megjegyzem, hogy a felnőtt férfi lakosság nagyon sajátos módon igyekezett és igyekszik megoldani ezt a problémát, tudniillik ők nem isznak szennyezett vizet, hanem ehelyett inkább a jó minőségű tokaji bort isszák, és rosszabb esetben a borsodi világos sört.
Tisztelt Elnök Úr! A község polgármestere sajátos szavaival így vélekedett a falu kútjainak a vízminőségéről – idézem: "Hogy azt egy jobb érzésű egyéni állattartó az állatai elé sem adja." – vége az idézetnek.
Az 1990 őszén a társasközségi viszonyból levált és valóban újjáalakult önkormányzat példás módon hozzákezdett ahhoz, hogy megoldja ezt a problémát, azonban a saját erőből kevésre futotta, csak arra tellett, hogy egy központi kutat ássanak. Tehát az önerő kevés. Ráadásul a lakosság 50%-a a cigány etnikumhoz tartozik, akiknek anyagi lehetőségeik jól ismerten kevesek, eléggé szűkösek.
És ráadásul a községben a munkanélküliség meghaladja a 35-37%-ot.
Tisztelt Elnök Úr! A pályázatok és a jelen esetben a pályázat elutasításának az indoka a vízjogi létesítési engedélyek hiánya volt. Mondhatni, ez egy tipikus eset, hogy a beterjesztők nem figyeltek eléggé az előírásokra. De itt most nem erről van szó. A benyújtás határidejének lejárta után sikerült beszerezni újólag a vízjogi létesítési engedélyt. Tehát minden együtt van a pályázat elnyeréséhez.
Az elmúlt hetekben a Belügyminisztérum és a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium illetékeseivel sikerült megegyezni és megállapodni, hogy Makkoshotyka kétséget kizárólag beletartozik a 90%-os mértékben támogatott, egyedi ivóvízellátást megvalósító önkormányzatok sorába. Így tehát ismétlem, nem kell pótlólag beszerezni semmilyen engedélyt, minden együtt van a pályázat első körben való elnyeréséhez.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, támogassák módosító indítványunkat. Köszönöm türelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem