TARNÓCZKY ATTILA (MDF)

Teljes szövegű keresés

TARNÓCZKY ATTILA (MDF)
TARNÓCZKY ATTILA (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket az együttes jelentés 13. pontjában szereplő indítványunkra, amelyet Varsányi András képviselőtársammal együtt adtunk be. Célja, azt hiszem, tisztességes és eléggé egyértelmű. Azt szeretnénk elérni, hogyha ebbe a támogatáskörbe bevonásra kerülnének a volt társközségek. Az önkormányzati törvény ugyanis úgy szól, hogy e támogatás elsődleges feladata az önállóság és műkődőképesség védelme. Azt hiszem, nem kell különösebben bizonygatnom, hogy a volt társközségek önállósága, működőképessége valóban védelemre szorul, sőt nagyon sok esetben egyáltalán a megteremtés feltételeit kellene biztosítani.
A javaslat lényege tehát az, hogy a megmaradó összeg kerüljön felosztásra ezen társközségek között népességarányosan felújítási célokra, tehát bizonyos szempontból a tavaly II. félévben bevált gyakorlatot követnénk.
Fölmerül persze a kérdés, hogy marad-e meg összeg. Ha az eredeti javaslatot eredeti formájában elfogadjuk, akkor valószínűleg nem. Ezért javasoltuk azt is, hogy a pályázók köréből legyenek kizárva mindazok, kivétel nélkül, akik céltámogatási pályázaton támogatva lettek.
Végül is visszavontuk ezt a javaslatunkat, és elfogadtuk az önkormányzati bizottságnak hasonló szellemű, de egy kicsit kevésbé korlátozó javaslatát, amely szerint mindazok a községek azért ebben a körben jogosultak maradnának, amelyek az egyedi vízellátás beruházásaira kaptak céltámogatást. Így tehát pontosan nem tudom megmondani, mekkora összeg megtakarítása várható, de a félreértések elkerülésére szeretném leszögezni, hogy nem arról van szó, hogy az önkormányzatoktól bárki – főleg nem mi – szeretnénk egy-egy fillért is elvenni, hanem csupán arról a törekvésről, hogy az önkormányzatok egyik köre helyett egy másik kör, véleményünk szerint egy rászorultabb kör legyen támogatva.
Én úgy gondolom, hogy évtizedek elhibázott településfejlesztési politikáját helyrehozni e településkategóriákban csak úgy lehet, hogyha hosszú-hosszú évekig még a volt társközségeket kiemelt támogatásban részesítjük. Ezért kérem a javaslat támogatását, és remélem, hogy a 13-as szám most ebben az esetben nem balszerencsét, hanem szerencsét fog hozni ezen önkormányzatoknak. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem