FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)
FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Ház! 5344-es számon benyújtott módosító indítványom lényege, hogy kaphasson kiegészítő állami támogatást a megyei önkormányzat is, ha önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került. Ez többféle módon jöhet létre, mármint a hátrányos helyzetbe kerülés, például hogy a települési önkormányzatok lemondanak olyan feladatok teljesítéséről, amely az erejüket meghaladja, vagy akár a múltból örökölhetnek olyan terheket, amelyek eltérő gazdasági környezetben halmozódtak fel, s amelyek megoldása más, fontos területről vonna el anyagiakat. Lássunk egy példát Fejér megyéből. A megyei önkormányzat költségvetését 1992. évben rendkívüli mértékben terhelő adósság a következő módon alakult ki.
A Fejér megyei Szent György Kórház rekonstrukciója 1973-ban a központi szervek által jóváhagyott program alapján indult el. Szükségességét a megye fekvőbeteg-ellátásának országos viszonylatban is rendkívül kedvezőtlen ellátottsági mutatói, a rendelőintézeti kapacitások leterheltsége s a diagnosztikai háttér műszerezettségének korszerűtlensége indokolták. A befejezés határideje 1988 volt.
Az építőipari árak gyors emelkedése, a megyei fejlesztési lehetőségek beszűkülése, az általános forgalmi adó bevezetése és fontos gyakorlati szempontok miatt 1988–89. években a kórházrekonstrukció finanszírozása érdekében a megye 215 millió forint hitel felvételére kényszerült. A döntés az akkori adott szabályozási rendszerben reális volt, s számos korszerűsítést és új funkció bevezetését tette lehetővé, mint például a műveseállomás.
A hitelszerződések megkötésekor az érvényes kamatláb 13, illetve 19% volt, ami előbb 24, majd 36%-ra módosult. Emiatt az 1988–90-es években közel 60 millió forint kamat terhelte a megyei tanács költségvetését.
Csupán lélegzetvételnyi könnyebbséget jelentett az 1991. évben kapott 91 millió forint címzett támogatás, mivel az időközi kamatemelés 21,7 millió forint többletkiadást jelentett.
Az 1992. január elsején fennálló 168 millió forintos tartozás folyó évben jelentkező adósságterhe 102,5 millió forint, mely összeg az 1992. évi költségvetési törvény alapján a megyét megillető, nem közvetlenül feladathoz kapcsolt bevételeinek 30%-át meghaladja. A fennmaradó nem egészen 70% pedig nem elegendő azon intézmények működtetésének fedezetére, amelyekkel kapcsolatban a megyét normatív támogatás nem illeti meg. A gazdálkodás biztonságát megalapozó tartalék nincsen. Fontos szociális, felnőtt- és gyermekvédelmi feladatokat ellátó intézmények működtetése van veszélyben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Elnézést kérek, hogy ilyen sok adatot közöltem, hiszen nagyon nehéz így plenáris ülésen nyomon követni ezeket, mégis azt szerettem volna, hogy a tájékoztatás ne legyen hézagos.
Azt kérem, hogy ne az önkormányzatot, hanem az ott élő lakosságot támogassák indítványom megszavazásával. Nem vagyok annyira önhitt, hogy azt higgyem, hogy magában véve az ékesszólásommal a törvényjavaslat szándékával ellentétes döntést tudnék elérni. Ekkora horderejű tett utoljára csak Szent László királyunknak sikerült, aki a hagyomány szerint vizet fakasztott a sziklából. Ehelyett sokkal inkább azt szeretném elérni, hogyha a törvényjavaslat célja ténylegesen az, ami a nevében van, azaz segítséget akar biztosítani az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak, akkor ez a szándék valóban érvényesülhessen, s szövegezési okok miatt ne maradjanak ki ebből a megyei önkormányzatok sem. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem