VARGA ZOLTÁN (MDF)

Teljes szövegű keresés

VARGA ZOLTÁN (MDF)
VARGA ZOLTÁN (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Többször hozzákészültem ehhez a hozzászóláshoz, és szokatlan módon más képviselőtársaim módosító indítványáról szeretnék szólni. A dolog szokatlan, de nem ismeretlen a Ház történetében. (Folytonos zaj.)
Ennek oka mindenekelőtt az, hogy választókörzetemben megkerestek olyan tragikus sorsú emberek, akiknek sorsát csak Antigonééhoz lehet hasonlítani, annak a görög sorstragédiának a hősnőjééhez, aki testvérének eltemetését Kreon, a zsarnok akadályoztatása ellenére is véghez vitte.
A törvényjavaslat 2. §-ának (2) bekezdése foglalkozik azzal, hogy kik jogosultak kárpótlásra az életüktől jogtalanul megfosztottak örökösei közül. Sokáig bizonytalanság volt tapasztalható azt illetően, hogy a testvér jogosult-e arra, hogy kárpótlást kapjon. Nagyon sok olyan véleménnyel találkoztam, mely azt hangsúlyozta, hogy ebben az esetben ez elsősorban pénzügyi kérdés. A testvér mint oldalági örökös nem jogosult erre, hiszen – hangzottak el érvek ezzel kapcsolatban – nem szenvedett meg az elpusztított testvér helyett.
Nagyon röviden szeretném elmondani, hogy miért hamis ez a felfogás. Nevezetesen éppen azért, mert választókörzetemben felkeresett egy falusi tanító, aki tisztességben őszült meg, és 1950 augusztusának utolsó hetében a 21. életévét be nem töltött testvéröccsét, aki egy helyi politikai incidensbe keveredett, 48 órán belül végezték ki. Ezt a fiatalembert Susán Gábornak hívták, s egy Nógrád megyei kisközségből hurcolták el. A családfőt börtönbe vitték, s a súlyosan beteg édesanya és a testvérbáty volt hivatva arra, hogy túléljék ezt a tragédiát. Ez a túlélés azonban nem ment könnyen. A testvérbáty, aki túlélte öccse tragédiáját, sokáig félig-meddig illegalitásba kényszerült, nem gyakorolhatta hivatását, hanem – úgymond – vidéki fotográfusként, a tulajdonos neve alatt volt kénytelen gyakorolni a fotográfus hivatást tanítói oklevele helyett.
Ez az ember ma, élete alkonyán egyetlen dologra vár, hogy a néhány éve megtalált sírhoz elkészíthesse a kegyelet emlékművét. Elkészíthesse a síremléket, amelyre nem volt módja sem a szülőknek, sem másnak, hiszen ez a fiatalember húszéves elmúltán el kellett, hogy köszönjön az élettől. Ezért mondtam azt, hogy Antigoné-sorsú emberek élnek közöttünk. Ezért merem javasolni a tisztelt Ház figyelmébe, hogy Zimányi Tibor képviselőtársamnak a 3519-es számon beterjesztett javaslatában foglaltakat szíveskedjenek áttanulmányozni. És ezért merem mondani, hogy a jelentés 15. pontjában található, dr. Zétényi Zsolt és dr. Varga János képviselőtársaim által javasolt megoldást támogassa a tisztelt Ház. Ezek az emberek arra várnak, hogy a senki által el nem temethetett, és a sírt meg nem jelölhetett testvérként végre teljesítsék azt a kötelezettséget, amit Antigoné Kreonnal szemben úgy fogalmazott meg: "Hatalmas a te törvényed Kreon, de vannak nagyobb törvények is, az Istenek törvényei."
Azt kérem tehát a tisztelt Háztól, hogy támogassa Zétényi Zsolt és Varga János képviselőtársaim javaslatát, mert nem anyagi elégtételről van szó, hanem arról a bizonyos Antigoné-törvényről, mely mindannyiunkra nézve kötelező.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem