SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF) Itt ugyanis az az érzésem, hogy az ötlet megszületett, és utána egy nagy fiatalos lendülettel Orbán Viktor beadta ezt az Országgyűlésbe, de azért itt számos dolog nem vagy nem kellően lett végiggondolva.
Nem is akarok én – mert az tényleg a részletes vita körébe tartozna – az alaki hibákról beszélni, vagy pedig arról, hogy a határozati javaslat pontokba tagolása helyett, már csak a jogalkotási törvény miatt is, meg azért is, mert a Házszabály is szakaszokba, paragrafusokba van tördelve, szakaszokban, paragrafusokban kellene ezt a törvényt előterjeszteni.
Még csak abba sem kívánok az általános vita keretében mélyebben belebocsátkozni, hogy olyan evidenciákat, hogy a felszólalásra az elnök adja meg a szót, ami a Házszabály más rendelkezéseiben benne van, és természetes, hogy ott van, azt itt nem kell megismételni, mert ezek valóban részletkérdések.
Azonban az érdemi rendelkezést illetően, ami a 45. szakaszra vonatkozik, ott jelentős módosításokat javaslok, amik úgy gondolom, kihatnak az egész javaslatra, és kihatnak azokra a gondokra és problémákra is, melyekről Torgyán képviselő úr beszélt, és esetleg többünkben, akikben fölmerül bizonyos averzió a javaslattal szemben, mert szűkítést látnak benne – többünkben –, ezt az averziót oldani tudják.
Nevezetesen mire gondolok? Az egyik változtatás az, amit én feltétlenül indokoltnak éreznék, hogy a képviselőcsoportok megjelölésénél a "pártok" utalást mindenképpen indokolatlannak érzem, hiszen tényhelyzet az, hogy ebben az Országgyűlésben van olyan képviselőcsoport is, amelyik nem párt képviselőcsoportja, túlmenően azon, hogy van a függetleneknek a képviselőcsoportnak nem tekinthető összessége.
Tehát e vonatkozásban én a párt jelzőt mindenképpen indokoltnak tartom elhagyni.
De az igazán lényeges kérdés az az, hogy arra teszek indítványt, hogy a képviselőcsoport vezetője, illetőleg a képviselőcsoporthoz nem tartozó képviselők megbízottja e napirend előtti felszólalással más képviselőt is megbízhasson.
Tudniillik abból a logikából indulok ki, amit én már mondtam, és föltételezem, hogy a javaslat nem azt célozza, hogy a frakcióvezető személyét valamiféle különleges jogosítvánnyal vagy privilégiummal ruházza föl, hanem a napirend előtt megtartandó felszólalásokban a frakciótámogatott felszólalásoknak adja meg a favort és az előnyt. Itt pedig nem a frakcióvezető személyéhez való kötöttségen van a hangsúly, hanem a frakció támogatottságán.
Na már most több ok lehet, ami indokolttá teheti azt, hogy mégse a frakcióvezető mondja el azt a felszólalást, amivel a frakció egyébként egyetértene. Az egyik a távollét, bár erre azt lehet ellenvetni, hogy az önmagában is megoldott, mert frakcióvezető-helyettesi intézmény is szokásjogi alapon mintegy létezik.
De a másik kör az, hogy egy fölszólalás lehet olyan egyéni, választókerületet érintő egyedi probléma, ahol indokolatlan az, hogy ne az az egyéni képviselő mondhassa el azt a felszólalást, amiről szó van. Itt például a ma reggeli napirend előtti felszólalásban egy független képviselőtársunk sérelmezte azt, hogy nem tud egyéni ügyekben megszólalni. Ezt az én javaslatom áthidalhatóvá teszi.
Vagy lehet olyan kérdés, amivel kapcsolatban jellegénél fogva esetleg indokolt vagy méltányos, hogy egy frakción belül ne pont a frakcióvezető mondja el, mert nem muszáj kulturális, oktatási, egészségügyi, honvédelmi és összes kérdésben csak a frakcióvezetőnek megnyilatkozni, amikor egy frakcióban ennek számos, ugyancsak kiemelt művelője lehet.
Tehát magyarul: szeretném oldani azt a szabályt, hogy csak a frakcióvezető szólalhasson fel. Azt szeretném lehetővé tenni a módosító javaslatommal, hogy a frakcióvezető megbízhasson másokat napirend előtti felszólalással.
A másik nagyon lényeges kérdés, hogy sajnos, az előterjesztés kihagyja a közjogi méltóságaink túlnyomó részét. Márpedig itt egy szűkítő szabályról van szó, és az eredeti előterjesztés szerint csak a frakcióvezetők kaptak volna, a függetlenek képviselője kapott volna felszólalási jogot, illetve a Kormány. Hát én nem gondolom, hogy az lett volna a szándék, nem tudom, de mindenesetre teljes jó érzéssel szeretném ezt a napirend előtti felszólalási lehetőséget az összes, az Országgyűlés ülésén részvételi joggal bíró közjogi méltóság javára kiterjeszteni: az Országgyűlés elnökére, a köztársasági elnökre, az Alkotmánybíróság elnökére, a Legfelsőbb Bíróság elnökére, és hadd ne soroljam.
Ezért a javaslatomban szerepel utalásként a 27. szakaszban szereplő résztvevő.
Nagyjából ezeket a változtatásokat érzem feltétlenül szükségesnek ahhoz, hogy azért ez a javaslat igazában elfogadható és gyakorlatba átültethető legyen, és még egyre hadd térjek ki:
A viszonválasz jogára vonatkozó szabálynál szűknek érzem azt, hogy csak a személyében érintett képviselő élhessen viszonválasz jogával, mert nyilván más résztvevőket is érhetnek támadások, megjegyzések, kritikák. Ugyanúgy indokoltnak tartom, hogy azok a résztvevők is megkapják a viszonválasz lehetőségét.
Mindezek mellett és ezekkel a változtatásokkal érzem – miként arra az imént utaltam – elfogadhatónak ennek az ötletnek, ennek a gondolatnak a megvalósítását, és én azt kérem a tisztelt Országgyűléstől, tisztelt képviselőtársaimtól, hogy módosító javaslataimat is mérlegelve, együttesen azzal módosítva fogadják majd el az előterjesztett határozati javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem